Camera Reprezentanţilor se va pronunţa vineri asupra unui proiect de lege care vizează să-i acorde capitalei federale statutul de „stat”, sub numele de „Washington Douglass Commonwealth”, o referință la primul preşedinte al Statelor Unite, George Washington, şi la celebrul aboliţionist negru Frederick Douglass.
„De mai bine de două secole, locuitorilor din Washington le-a fost negat dreptul de a participa pe deplin la democraţie”, a deplâns Nancy Pelosi, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Vom corecta această gravă injustiţie”, a adăugat ea.

În timpul creării SUA, părinţii fondatori au dorit să stabilească sediul guvernului federal în afara primelor 13 state, pentru a evita conflictele.

Astfel că o prevedere a Constituției a stipulat crearea unui „district” direct legat de puterea centrală.

Prin urmare, din cauza acestui stastut unic, locuitorii din „Washington DC”, adică din „Districtul Columbia”, nu au aleşi în Congres.

Ei aleg doar un reprezentant al Camerei, cu statut de observator.

Dar, ei sunt 706.000, mai mulţi decât locuitorii din statele Wyoming sau Vermont, care aleg, fiecare, doi senatori şi un reprezentant.
„Ei sunt în totalitate  americani, ei plătesc impozite, se înrolează în armată, își educă familiile, creează întreprinderi”, a subliniat primarul Washingtonului, Muriel Bowser, cerând oprirea „unei nedreptăţi istorice”.

Pentru a denunţa acest tratament, plăcile de înmatriculare ale oraşului afişează de ani de zile menţiunea „taxation without representation” (impozite fără reprezentanţi)

Legea, ce va fi supusă la vot vineri, prevede alocarea pentru noul stat a doi senatori şi a unui reprezentant. Ea are mari şanse să fie adoptată în camera inferioară, unde democraţii sunt majoritari, însă ar urma să fie blocată în camera superioară, controlată de republicani, scrie și Agerpres.

Capitala federală este mai mult un oraş de stânga, ce votează majoritar pentru democraţi, şi reprezentanţii săi ar putea răsturna majoritatea, mai ales în Senat.

„Washington DC nu va fi niciodată un stat”, pentru că republicanii „nu sunt proşti”, declara preşedintele Donald Trump într-un interviu pentru New York Post, în mai, admiţând miza politică a dosarului.

În trecut, au mai existat tentative de a reforma statutul capitalei. Un amendament constituţional, în 1977, prevedea reprezentanţi în Congres pentru locuitorii săi. În pofida adoptării sale, el nu a fost niciodată ratificat. Ultima propunere de lege menită să facă din Washington un stat datează din 1993, dar şi aceasta a eşuat