Preşedinţia UE: Bulgaria nu e gata pentru aderarea la Schengen
- Flavius Toader
- 25 ianuarie 2011, 19:56
Preşedinţia ungară a UE şi-a reiterat azi sprijinul pentru aderarea României şi Bulgariei la spațiul fără frontiere interne, dar a avertizat că Sofia nu respectă deocamdată toate standardele necesare, notează Agerpres. Ultimul raport privind România a arătat că țara noastră este pregătită, din punct de vedere tehnic. Cele două țări nu pot adera însă separat. În plus, Germania și Franța au semnalat încă de anul trecut că îndeplinirea criteriilor tehnice nu este suficientă pentru a asigura aderarea celor două țări la Schengen în martie 2010.
Preşedinţia ungară a Consiliului UE susţine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, dar cele două ţări trebuie să îndeplinească toate condiţiile tehnice necesare, a declarat ministrul ungar de interne Sándor Pintér, într-o audiere în Comisia de libertăţi civile a Parlamentului European (LIBE).
„Trebuie ca ambele ţări candidate să îndeplinească toate condiţiile tehnice, iar în acel moment ele pot intra în spaţiul Schengen. În prezent, în opinia experţilor (din grupul de lucru pentru evaluare Schengen - n.r.), la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia, mai precis în zona punctului de trecere a frontierei Capitan Andreevo, condiţiile nu sunt cele corespunzătoare”, a spus oficialul ungar.
Sándor Pintér a spus că autorităţile de la Sofia au promis că până la jumătatea lunii martie vor remedia problemele existente, iar după aceea va avea loc o nouă evaluare de către experţii europeni. Ţinta preşedinţiei ungare a UE este ca decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen să se ia până în luna iunie.
Ministrul nu a dorit să comenteze asupra eventualei influenţe a scrisorii semnate în luna decembrie de miniştrii de interne francez şi german, în care aceştia îşi exprimau opoziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, dar a precizat că decizia în Consiliu privind extinderea spaţiului Schengen are nevoie de unanimitate. Franța și Germania au spus „Nu!” Parisul a blocat pe 14 ianuarie adoptarea unui raport tehnic privind aderarea României la Schengen. Reprezentanţii Franţei au cerut practic reexaminarea raportului tehnic privind implementarea în România a interfaţei umane a sistemului informatic SIS / SIRENE, în baza căruia operează Spaţiul Schengen.
Oficialii români au subliniat că raportul este unul pozitiv, nu recomandă reevaluarea ţării noastre în acest domeniu şi consideră că România îndeplineşte condiţiile tehnice, pe acest domeniu, pentru aderarea la spaţiul Schengen. Discuţia pe tema raportului va fi reluată, cel mai probabil, la următoarea reuniune a grupului de experţi, din 28 ianuarie. Cele două țări nu pot adera separat la Schengen. În plus, în decembrie 2010, Germania și Franța au semnalat că îndeplinirea condițiilor tehnice nu este suficientă pentru a asigura aderarea la termenul propus - martie 2011 - a României și Bulgariei. Într-o scrisoare transmisă Comisiei UE și președinției ungare a Consiliului European, miniștrii de interne de la Berlin și paris au subliniat că o decizie privind aderarea nu trebuie luată decât atunci când cele două state vor fi demarat în mod ireversibil remedierea carenţelor constatate în aceste ţări în domeniul funcţionării securităţii şi justiţiei şi în cel al luptei împotriva corupţiei. Membrii Comisiei de libertăţi civile a Parlamentului European (LIBE) au cerut marţi să aibă acces deplin la rapoartele de evaluare a progreselor României şi a Bulgariei pentru aderarea la spaţiul Schengen, în condiţiile în care Consiliul UE refuză să prezinte eurodeputaţilor respectivele documente, care sunt considerate confidenţiale. Europarlamentul vrea acces la rapoarte
Comisia pentru Libertăți civile a Parlamentului European (LIBE) a avut programat azi un prim schimb de opinii asupra aplicării acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria. O discuţie pe fond nu a putut avea loc din cauza faptului că membrii LIBE nu au avut acces la rapoartele elaborate de experţii europeni implicaţi în procesul de evaluare Schengen, notează Agerpres.
„Până astăzi nu am primit un răspuns de la Consiliu. Din punctul nostru de vedere, avizul Parlamentului European (PE) privind extinderea Schengen poate fi dat numai dacă vom avea acces la rezultatele evaluărilor de până acum pentru cele două ţări candidate”, a spus raportorul PE în dosarul Schengen, eurodeputataul Carlos Coelho (PPE), singurul care a citit rapoartele respective, dar care nu a avut voie să facă o copie sau să ia note scrise în timpul consultării documentelor.
Coelho a subliniat că România şi Bulgaria nu trebuie să devină victimele unei dispute interinstituţionale între Parlamentul European şi Consiliu.