Noul şef al statului este un fost demnitar comunist, actual colaborator fidel al premierului maghiar.
Premierul ungar Viktor Orbán şi-a folosit majoritatea confortabilă din parlament pentru a impune un colaborator fidel în funcţia de preşedinte al ţării şi are acum cale liberă pentru adoptarea legilor dorite şi pentru modificarea Constituţiei.
Noul şef al statului va fi Pál Schmitt, preşedintele parlamentului din partea partidului de dreapta aflat la guvernare, Fidesz. El va prelua mandatul pe 6 august de la actualul şef al statului, László Sólyom, de asemenea un politician de dreapta, dar considerat de comentatorii maghiari drept "independent", potrivit Reuters.
Schmitt, care a primit marţi votul parlamentarilor Fidesz, suficient pentru a depăşi candidatul opoziţiei, are un trecut bogat. A fost campion olimpic la scrimă şi a lucrat în industria hotelieră, înainte de a obţine un post important în guvernul fostului lider comunist János Kádár - director adjunct al Oficiului Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sporturi.
Ţinta lui Schmitt, şefia Comitetului Olimpic Internaţional, al cărui membru a fost timp de mai mulţi ani, nu a fost atinsă. În schimb, a fost numit ambasador la Madrid şi la Berna, înainte de a se înscrie în Fidesz şi de a accede, pe rând, în Parlamentul European şi în cel de la Budapesta.
Avalanşa Fidesz
Preşedintele are dreptul de a retrimite legile în parlament sau de a le supune observaţiei Curţii Constituţionale. E o mutare pe care László Sólyom, unul dintre artizanii Constituţiei, a făcut-o repetat.
Opoziţia şi comentatorii ungari cred că Schmitt va semna conştiincios orice act legislativ, iar acesta nu i-a contrazis. Acum, când "ne asumăm reconstrucţia economică, socială şi morală a ţării, e imperativ ca preşedintele să se înţeleagă cu premierul", a spus el în parlament.
Majoritatea Fidesz a început deja "reconstrucţia ţării", iniţiind şi votând zeci de legi, inclusiv cea privind cetăţenia pentru etnicii maghiari din ţările vecine, sau pe cea care cimentează controlul guvernului asupra instituţiilor publice de presă.
Premierul Orbán, care presează acum pentru demisia şefului Băncii Centrale, András Simon, şi pentru modificarea procedurilor de nominalizare a judecătorilor de la Curtea Constituţională, a promis deja o nouă Consituţie până la mijlocul lui 2012.