„Este clar că mai multe obstacole ne-au fost puse în cale, dar lumea nu se termină cu Uniunea Europeană”, a spus Gul, potrivit agenţiei Reuters, citată de Agerpres.  

Turcia a demarat negocierile oficiale cu UE în 2005, însă progresele sunt lente, în special din cauza unei dispute mai vechi cu Ciprul şi a reticenţei altor state membre. Blocul european este împărţit în două când vine vorba de acordarea calităţii de membru deplin Turciei, iar Franţa este cea mai puternică voce care se opune aderării Turciei.

Ankara a respins deja o propunere înaintată de Paris, sprijinită şi de Berlin, potrivit căreia Turcia ar putea face parte dintr-un aşa-numit „parteneriat privilegiat”, care ar include şi Rusia. Gul a declarat într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro că imaginea preşedintelui francez Nicolas Sarkozy despre Turcia nu corespunde cu realitatea.

„Decizia strategică pe care am luat-o în favoarea UE nu ne opreşte să ne dezvoltăm relaţiile pe care le-am stabilit în întreaga lume”, a conchis Gul.