Evenimentul Zilei > International > Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad: „Am dejucat un complot americano-israelian”
Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad: „Am dejucat un complot americano-israelian”

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad: „Am dejucat un complot americano-israelian”

La o zi după demisia guvernului de la Damasc, preşedintele sirian Bashar al-Assad a venit în parlament ca să anunţe o serie de reforme politice şi economice, dar şi dejucarea unui complot americano-israelian.

Al-Assad a fost întâmpinat cu aplauze de aleşii sirieni. Ei au început să scandeze "cu sângele nostru, cu sufletul nostru ne sacrificăm pentru Bashar al-Assad". Discursul a început cu o întârziere de câteva ore, scrie BBC.
Liderul de la Damasc a spus că revoltele care au cuprins ţara de pe 15 martie sunt rezultatul unui complot americano-israelian împotriva Siriei: "Siria este ţinta unui mare complot din afara ţării. Cei care au plănuit protestele şi-au ales greşit ţara".
Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului susţin că peste 130 de oameni au fost ucişi în timpul revoltelor reprimate de autorităţi.
Citeşte aici detalii.
Bashar al-Assad a acuzat "o minoritate" că încearcă să semene haos în Siria şi teroare la Derra (locul de unde s-au pornit protestele, n.r.), dar că ţara sa nu se află în aceeaşi situaţie cu alte ţări arabe, unde au loc de asemenea mişcări populare: "Nu este o revoluţie! Siria trebuie să rămână unită."
"Este un moment excepţional, un test pentru unitatea noastră. Suntem capabil să depăşim criza. Ştiu că sirienii aşteaptă acest discurs de săptămâna trecută, însă am vrut să aştept ca să am o imagine completă a situaţiei şi pentru a evita să rostesc cuvinte emoţionale, menite să-i liniştească pe oameni, dar fără un efect concret, într-un moment în care duşmanii noştri ameninţă Siria", a mai spus al-Assad, în discursul transmis în direct de televiziuni.
Liderul sirian a mai spus că guvernul său nu este ostil reformelor: "Suntem de acord cu faptul că avem nevoie de reforme, aşa cum vrea populaţia siriană însă nu putem accepta haosul".
Bashar al-Assad, care a preluat puterea în 2000 de la tatăl său, a anunţat creşteri salariale şi legi împotriva corupţiei. Deşi existau speculaţii că preşedintele sirian va anunţa ridicarea stării de urgenţă, în vigoare de mai bine de 50 de ani, al-Assad n-a suflat o vorbă despre acest lucru.
La finalul discursului, membrii parlamentului sirian au scandat "Allah, Siria şi Bashar!" şi preşedintele le-a răspuns: "Allah, Siria şi poporul său!"
Surse: BBC, 20minutes.fr, Jerusalem Post