Evenimentul Zilei > Justitie > Președintele ÎCCJ, cercetat disciplinar
Președintele ÎCCJ, cercetat disciplinar

Președintele ÎCCJ, cercetat disciplinar

Inspecţia Judiciară a comunicat, ieri, că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, din cauză că aceasta a refuzat nejustificat îndeplinirea unei îndatoriri de serviciu şi, în egală măsură, că nu a respectat dispoziţiile cu privire la distribuirea aleatorie a cauzelor.

Potrivit Inspecţiei Judiciare, acţiunea disciplinară a fost exercitată faţă de Iulia Tarcea deoarece magistratul nu a distribuit aleatoriu 40 de cauze de competenţa completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători, aşa cum impune Legea 207/2018. Totodată, aceasta a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători.

Amintim că, în ciuda faptului că dosarul judecătoarei Cristina Tarcea nu a conţinut adeverinţa care să ateste că nu a colaborat cu Securitatea, aceasta a fost numită, în 2013, de Traian Băsescu, în funcţia de vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi, în 2016, de Klaus Iohannis, în funcţia de preşedinte a ÎCCJ. Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea judecătorului cel mai probabil după 1 ianuarie.