Evenimentul Zilei > International > Președintele Consiliului European nu doarme noapte din cauza „scandalului cu sofaua”
Președintele Consiliului European nu doarme noapte din cauza „scandalului cu sofaua”

Președintele Consiliului European nu doarme noapte din cauza „scandalului cu sofaua”

THE BRUSSELS TIMES. Charles Michel, președintele Consiliului European, a avut parte de nopți fără somn după incidentul cunoscut deja sub numele de ‘Sofagate’ (scandalul cu sofaua, n. red.), survenit la Ankara în această săptămână.

Incidentul a avut loc la Palatul Prezidențial al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, unde Michel s-a aflat într-o vizită oficială, însoțit de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Dar când cei doi înalți demnitari ai UE au intrat în camera de primire, au găsit numai două fotolii, dintre care unul îi era destinat lui Erdoğan.

Michel s-a așezat pe unul dintre ele, lăsând-o pe dna Von der Leyen în picioare. Preferând să nu facă o scenă, ea a luat loc pe o canapea aflată într-o parte a camerei.

Michel a fost criticat imediat pentru această lipsă de politețe, mai ales având în vedere că cei doi președinți veniseră să discute despre egalitatea între sexe și despre retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul, menită să combată violența la adresa femeilor și adolescentelor.

„Imaginile sunt șocante. Aranjamentul locurilor a fost umilitor, iar acest lucru e cât se poate de regretabil”, a declarat Michel  într-un interviu acordat mai multor ziare europene. „După incidentul cu sofaua nu am mai dormit bine. Imaginile continuă să mi se deruleze în cap“.

Oficial, surse din UE spun că regulile oficialilor de la Ankara nu au permis accesul serviciului de protocol al lui Michel înaintea întrevederii. Serviciul de protocol al dnei Von der Leyen nu a fost prezent din diverse motive legate de pandemie. În același timp, el dorește să își asume o oarecare responsabilitate, deși nu prea mare.

„Îmi asum partea mea de vină”, a spus el. „Ursula von der Leyen le-a transmis turcilor un mesaj legat de drepturile femeilor și ale omului în general. Dacă aș fi sărit să îi ofer un scaun, s-ar fi putut ca gestul să fie considerat prea ocrotitor”. „Mi-a fost teamă că am să creez un incident”, a continuat el. „Ne-am căznit luni de zile ca să putem transmite Turciei un semnal pozitiv, iar eu aș fi redus la zero toate aceste eforturi și pregătiri”. Tocmai dorința de a nu crea un incident a dus exact la crearea unuia care nu a scăpat neobservat. (Rador)

https://www.brusselstimes.com/news/eu-affairs/164232/charles-michel-suffers-sleepless-nights-over-sofagate/