Evenimentul Zilei > International > Preşedintele Consiliului European Donald Tusk: „Viitorul UE depinde, în mare parte, de abordarea Germaniei faţă de migranţi”
Preşedintele Consiliului European Donald Tusk: „Viitorul UE depinde, în mare parte, de abordarea Germaniei faţă de migranţi”

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk: „Viitorul UE depinde, în mare parte, de abordarea Germaniei faţă de migranţi”

Donald Tusk consideră că viitorul Uniunii Europene va depinde în mare măsură de abordarea Germaniei faţă de criza migranţilor, iar alte state ar trebui să arate mai multă solidaritate, alăturându-se efortului de a face faţă acestei provocări.

Preşedintele Consiliului European a fost prezent la a 26-a aniversare a căderii Zidului Berlinului şi a descris Germania, dar şi pe cancelarul Angela Merkel, drept exemple ale celor mai bune valori europene, conform Agerpres.  

''Cei care cred că Germania este prea deschisă, prea tolerantă, prea liberală, uită să-şi facă temele despre istoria noastră tragică. Doriţi o Germanie care este deschisă, tolerantă, compătimitoare, empatică cu cei slabi şi săraci sau o Germanie închisă, rece şi lipsită de milă? Există un singur răspuns'', a afirmat Tusk.

Pe de altă parte însă, acesta consideră că Germania ar trebui să înţeleagă că este responsabilă nu numai pentru 'mesajul său moral', dar încă şi mai mult pentru toată comunitatea politică a europenilor.

De asemenea, Donald Tusk a cerut o 'modificare' a actualei politici europene în materie de migraţie, avertizând că Spaţiul Schengen ca zonă de liberă circulaţie se află în pericol dacă frontierele externe nu vor fi întărite.

'În faţa unui val fără precedent de migranţi care se îndreaptă spre Europa, trebuie să o spunem clar: Europa nu îi poate accepta pe toţi oamenii doritori să vină pe continentul nostru', a mai spus Tusk.

Germania nu este un stat european de graniţă, aşa că responsabilitatea revine în primul rând altor ţări, 'dar, chiar şi aşa, toată lumea se va uita spre semnalele venite de la Berlin', a mai spus Tusk în discursul său.