Evenimentul Zilei > Actualitate > Presa din Germania avertizează asupra epurărilor de la Bucureşti. Acelaşi ton şi în AFP şi Le Parisien
Presa din Germania avertizează asupra epurărilor de la Bucureşti. Acelaşi ton şi în AFP şi Le Parisien

Presa din Germania avertizează asupra epurărilor de la Bucureşti. Acelaşi ton şi în AFP şi Le Parisien

Este citat un document al organizaţiei non-gvuernamentale Expert Forum, potrivit căruia Comisia de Cultură a Senatului, care va controla ICR, este cunoscută pentru opiniile sale retrograd-naţionaliste.

Cel mai influent cotidian din Germania, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), publică, în ediţia de luni, un articol despre epurările politice efectuate de Guvernul Ponta, arătând că sute de artişti, oameni de ştiinţă şi reprezentanţi ai societăţii civile au protestat faţă de schimbările de la televiziunea publică, ICR şi din cadrul aparatului funcţionarilor publici.

Potrivit FAZ, schimbările legislative prin care ICR trece din subordinea Administraţiei Prezidenţiale în cea a Senatului, sunt îndreptate împotriva lui H.R. Patapievici, „unul din cei mai cunoscuţi intelectuali ai ţării”.

În articol este amintită şi concedierea lui Vladimir Tismăneanu şi Ioan Stanomir de la institutul pentru cercetarea crimelor comunismului, precum şi a lui Dorin Dobrincu de la Arhivele Naţionale, toţi trei fiind prezentaţi ca autori ai raportului care a stat la baza condamnării comunismului de către preşedintele Băsescu, „împotriva căruia PSD a protestat masiv în parlament”.

Cotidianul german mai apreciază că noul şef al televiziunii publice este „un comentator apropiat noii puteri”.

Articolul din FAZ se încheie arătând că este uşor de identificat dorinţa ca, înainte de alegerile parlamentare, să fie aduse la tăcere vocile critice, de a controla Justiţia şi de a subordona instituţiile independente.

Şi cotidianul francez Le Parisien scrie despre protestul artiştilor români împotriva „diktatului” Guvernului Ponta. Articolul citează un document al organizaţiei non-guvernametale Expert Forum, potrivit căruia Comisia de Cultură a Senatului, care va controla ICR, este cunoscută pentru opiniile sale retrograd-naţionaliste.