Preotul Ghioc, şantajist electoral

Preotul Ghioc, şantajist electoral

Preotul paroh din două comune a postat la intrarea în mai multe cârciumi afişe prin care anunţă că oferă susţinere electorală candidaţilor la primărie în schimbul unei case praznicale.

Ion Ghioc, preot paroh al bisericilor „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, din Siretul, şi „Sfântul Ierarh Nicolae“, din Ruşi Ciutea, comuna Letea Veche, a postat, de câteva zile, la intrarea în mai multe cârciumi din zonă, un afiş prin care anunţă că oferă susţinere electorală candidaţilor la Primăria Letea Veche, consilieri locali sau judeţeni.

La schimb, el cere celor înscrişi în cursa electorală să construiască o casă praznicală sau orice altă clădire destinată enoriaşilor, în curtea bisericii. „Voi influenţa votul electoratului“

Preotul se bazează pe puterea de convingere şi pe credibilitatea pe care le are în ochii celor circa şapte sute de enoriaşi cu drept de vot din zona pe care o acoperă. „Cel care vine în biserică trebuie să aibă gânduri bune şi să facă fapte, nu promisiuni. Voi influenţa votul electoratului în favoarea electoratului, nu al candidaţilor“, spune preotul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Locuitorii comunei Letea Veche sunt de acord cu ideea preotului. „Nu mi se pare nimic rău în asta. Părintele nu ne vrea răul. Sunt de acord cu el. Oricum, eu voi vota cu acela care ne va pune lumină pe stradă“, a spus Viorica Banu, o săteancă de 50 de ani din satul Siretu. De aceeaşi părere este şi Elena Rebegea, 62 de ani. „Nu văd nimic rău în asta. Preotul nostru este bun. O să votăm cum o să credem noi, dar vom ţine seama şi de sfaturile lui“, a spus femeia.

Preotul anunţă pe afişe că aşteaptă „oferte din partea celor interesaţi şi eventualele colaborări se vor consfinţi printr-un protocol de susţinere“. El recunoaşte că înainte să devină preot a fost inginer şi, până în 1991, lider de sindicat la Renel. „Ştiu cum se pune problema cu politicul şi cum să negociez“, afirmă preotul Ghioc. „Eu am lansat o provocare pentru candidaţi. De ani buni, parohia aceasta a fost uitată de lume. Îşi amintesc de biserică doar înainte de alegeri, când fac promisiuni. Eu vreau fapte concrete. Nu vreau bani. Cine vine cu sacul de ciment sau cu orice material de construcţie şi se apucă de treabă îl susţin“, spune preotul. Doi candidaţi deja interesaţi

Serviciile oferite de preot sunt complexe, iar oferta, tentantă pentru politicieni. „Voi merge cu candidatul în campanie şi voi vorbi cu oamenii. La predica de la finalul slujbei am să-i sfătuiesc pe enoriaşi cu cine să voteze“, afirmă parohul. Acesta mai spune că doi candidaţi i-au solicitat deja ajutorul, dar lista este deschisă oricăror propuneri. „Au venit la mine candidaţii de la PNL şi de la PDL. Dintre cei doi, voi susţine numai unul. Nu ştiu pe care. Probabil pe cel care oferă mai multe avantaje. Cel care dă mai mult. Oricum, alegem împreună cu Consiliul Parohial oferta cea mai bună. După ce va trece postul şi va începe campania electorală, ne vom forma o poziţie clară în privinţa candidaţilor“, a spus preotul.

Ceea ce e sigur este că preotul Ion Ghioc nu-l va susţine pe actualul primar, Emil Păduraru (PSD), pentru că este dezamăgit de lipsa lui de sprijin. Cei care i-au trimis deja cereri de susţinere sunt candidaţii Constantin Ghindea (PNL) şi Gheorghe Moise (PDL). Episcopia Romanului va începe o anchetă

Preasfinţitul Ioanchim Băcăoanu, vicar al Episcopiei Romanului, a afirmat că va începe o anchetă în cazul „ofertei electorale“ a preotului Ghioc. „Sfântul Sinod încă nu a luat nicio decizie cu privire la cât trebuie să se implice preoţii în campania electorală. Voi începe o anchetă la Letea Veche să vedem ce se întâmplă acolo“, a declarat PS Ioanchim Băcăoanu. „Nu am nevoie de aprobare canonică, eu sunt persoană juridică şi nu am cum sa fiu tras la răspundere“, susţine însă Ghioc. INDIGNARE „Nu au dreptul să intervină în campanie“

Liderii partidelor din Bacău au reacţii negative la adresa ofertei (facsimil) preotului. Preşedintele judeţenei PDL, Vasile Nistor, afirmă că nu ştie despre ce e vorba. „Mă abţin. Nu mă lansez în nicio speculaţie. Nu cunosc problema“, a declarat acesta. Purtătorul de cuvânt al PNL, senatorul Ioan Aron Popa, afirmă că nu i se pare justă decizia preotului din Letea Veche. „Nu este singurul preot care face aşa ceva. Nu mi se pare corect. Preoţii au dreptul să candideze la primării, dar ca independenţi. Nu au dreptul să intervină în campania niciunui candidat“, a spus Popa.