Premiile Oscar sunt decernate de o breaslă îmbătrânită

Premiile Oscar sunt decernate de o breaslă îmbătrânită

Membrii Academiei Americane de Film nu reprezintă interesele publicului; cei care decid cine pleacă cu un trofeu sunt în mare proporţie bărbaţi albi, cu vârste peste 60 de ani.

Cine votează la Premiile Oscar? Nici măcar cei nominalizaţi nu ştiau exact, până acum câteva zile. Un studiu realizat de "Los Angeles Times" a descoperit că grupul membrilor Academiei Americane de Film este total diferit faţă de publicul care merge în mod constant la cinematograf. Vârsta şi sexul influenţează modul în care se votează

Una dintre cele mai mari probleme este reprezentată de lipsa unei liste clare a celor ce votează. Studiul publicaţiei a fost realizat prin interviuri şi consultarea documentelor, iar cei de la "LA Times" au reuşit să afle cine sunt 5.112 din cei 5.765 de membri ai Academiei. Un procent impresionant, de 94%, aparţine populaţiei albe, în timp ce numai 2% sunt oameni de culoare şi mai puţin de 2% hispanici.

Nici femeile nu sunt bine reprezentate printre votanţi (23%), deşi sunt, conform studiilor, mai prezente în cinematografe. Media de vârstă a votanţilor este de 62 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nominalizările din acest an de la Premiile Oscar au adus câteva surprize pentru public. Una dintre ele este omiterea lui Michael Fassbender din cursa pentru Cel mai bun actor. Scenele de nuditate ale lui Fassbender din "Shame", de exemplu, ar fi fost poate pe placul unui public mai tânăr, de 45 - 50 de ani. În plus, mulţi dintre cei care vor hotărî duminică noapte spre cine se duc cele mai importante trofee ale cinematografiei nu ştiu mare lucru despre lumea pe care o evaluează. Printre membrii Academiei, aleşi pe viaţă, se numără o asistentă medicală, un voluntar al Corpului de Pace şi proprietarul unei librării. Votul fiecăruia este la fel de important ca cel al marilor regizori şi actori.

Chiar dacă sunt doar cazuri izolate, nici la nivelul întregului grup situaţia nu stă mai roz. 64% din cei care votează nu au fost nominalizaţi pentru un Premiu al Academiei. Numai 14% au câştigat un trofeu.

Studiul făcut de "LA Times" a mai descoperit că 98% dintre cei care fac parte din branşa producătorilor executivi şi din cea a scenariştilor sunt caucazieni. "Nu văd de ce Academia ar reprezenta întreaga populaţie americană", a fost părerea fostului preşedinte al Academiei, Frank Pierson. 2011 a fost un an edificator în privinţa reprezentării minorităţilor. Niciun actor, regizor sau scenarist de culoare nu a fost nominalizat.

În 83 de ani, numai 4% dintre actorii laureaţi au fost de culoare. Halle Berry e singura actriţă afro-americană care a câştigat trofeul pentru Cel mai bun rol principal. Kathryn Bigelow este singura femeie numită Cel mai bun regizor, pentru "The Hurt Locker". DECIZIE

Fără prezentatori de culoare la gală

Samuel L. Jackson a observat acid că anul trecut niciun premiu nu a fost prezentat de o persoană de culoare. "Este evident că nu există niciun actor de culoare la Hollywood care să poată citi un prompter sau care să fie destul de potrivit pentru profilul demografic al Academiei", s-a plâns actorul. Gala a fost prezentată în trecut de Chris Rock şi Whoopi Goldberg. Anul acesta, gazda galei ar fi trebuit să fie Eddie Murphy, care a renunţat şi a fost înlocuit cu Billy Crystal. În schimb, există două nominalizate de culoare, Viola Davis şi Octavia Spencer, din "Culoarea sentimentelor".

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/J_ajv_6pUnI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Dacă ţara este în proporţie de 12% afro-americană, faceţi Academia 12% de culoare. De ce nu?“ Denzel Washington, actor

77 la sută din membrii Academiei sunt bărbaţi

Citiți și:

  • Actriță nominalizată la Oscar: "Am fost scuipată și bătută din cauza culorii pielii mele"
  • Ce nu ştiaţi despre candidaţii la Premiile Oscar din 2012
  • Michelle Williams o duce pe Marilyn Monroe la Oscar. CINE luptă pentru Oscar