Premiera unui documentar despre Mihail Hodorkovski, la Moscova, în ajunul alegerilor

Premiera unui documentar despre Mihail Hodorkovski, la Moscova, în ajunul alegerilor

Mihail Hodorkovski se află într-o închisoare în apropierea Cercului Polar, dar povestea fostului magnat petrolier, care a ieşit din graţiile lui Vladimir Putin, este spusă chiar lângă Kremlin, cu o zi înainte de alegerile parlamentare din Rusia, relatează agenţiile internaţionale de presă.

La zece luni după o premieră de succes la Festivalul de Film de la Berlin, documentarul regizorului neamţ Cyril Tuschi, "Hodorkosvki" a avut premiera rusească, aseară, la un cinematograf din centrul Moscovei, la festivalul de film Artdocfest.

Prezenţa în acest festival este o etapă importantă pentru filmul cu o istorie "dificilă", al cărui furt a fost semnalizat de două ori în săptămânile precedente.  Distribuitorul său din Rusia şi din alte republici foste sovietice, Olga Papernaya, a declarat că 5 dintre cele 20 de cinematografe în care ea ar fi dorit ca filmul să ruleze  au refuzat-o, din cauza alegerilor de duminică. Le-a fost teamă că filmul face un portret negativ liderului de la Kremlin. Nu e vorba de cenzură

Organizatorul festivalului de la Moscova, Vitaly Manski, cel mai proeminent documentarist rus, a respins, însă, acuzaţiile că ar fi vorba despre cenzură. "Dacă vroiau să interzică difuzarea peliculei, ar fi făcut acest lucru chiar aici la festival", a spus el. Mandatul de preşedinte al lui Putin, în perioada 2007-2008, a fost definit de mulţi oameni din Rusia şi din străinătate prin arestarea lui Kodorkovski, care ar fi fost pedepsit politic pentru că a fost perceput ca o ameninţare la adresa autorităţii lui Putin şi pentru că ar fi finanţat partide din opoziţie.

Cândva cel mai bogat om din Rusia şi preşedinte al firmei Yukos, unul dintre cei mai mari producători de ţiţei, Hodorkovski a fost condamnat la 13 ani de închisoare, după ce a fost acuzat de fraudă fiscală în două procese, în 2005 şi 2010. Ar urma să fie eliberat în 2016. Spre deosebire de alţi oligarhi, care au devenit bogaţi şi puternici, în anii '90, Hodorkovski a rămas în ţară şi a încercat să se opună Kremlinului, după ce Putin a ajuns la putere şi a încercat să oprească influenţa acestor magnaţi în politică şi în presă.

Arestarea sa în 2003 şi condamnarea în 2005, pentru evaziune fiscală, a precedat falimentul companiei Yukos şi, în final, vânzarea companiei către firma de stat Rosneft. Ar fi trebuit să fie eliberat anul acesta, înainte de a fi condamnat pentru a doua oară, de data aceasta pentru furt şi spălare de bani, precizează sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News