Evenimentul Zilei > Social > Premieră pentru România. Un pictor a vândut la Sotheby’s un tablou cu 1,8 milioane de euro
Premieră pentru România. Un pictor a vândut la Sotheby’s un tablou cu 1,8 milioane de euro

Premieră pentru România. Un pictor a vândut la Sotheby’s un tablou cu 1,8 milioane de euro

La cei 37 de ani ai săi, pictorul Adrian Ghenie se poate considera cel mai scump vândut artist român contemporan. Artistul din Baia Mare a atins o sumă record încasată pentru o pictură licitată la The Sotheby’s, Londra, în 30 iunie anul acesta:1,8 milioane de euro. Pictura se numește „The Fake Rothko”.

Tabloul vândut a devenit cea mai scumpă pictură a unui artist roman. Opera a fost cumpărată în numele unui investitor din Asia care spera că, în timp, valoarea ei să crească. Adrian Ghenie a intrat în atenţia marilor colecţionari şi a criticilor de artă în urmă cu aproximativ 3 ani, după ce operele sale au fost expuse la New York, Berlin şi Paris.

Tabloul "Falsul Rothko" este o pictură realizată în ulei pe pânză. Preţul iniţial a fost estimat de casa de licitatii Sotheby's la aproximativ 300.000 de lire sterline, însă lucrarea a depăşit orice aşteptare.

Evoluţia pictorului a fost apreciată de colecţionari astfel că, la licitatie, cineva a fost dispus să ridice suma până la 1.426,500 de lire sterline, cu taxe incluse.

Numele tabloului are legatură cu pictorul american de origine rusă, Mark Rothko. "Multiformele", elemente specifice lui, sunt prezente în pictura lui Ghenie, marcat de ideea apariţiei diavolului. Într-o altă variantă a tabloului vândut la Londra, intitulată de data aceasta chiar "Diavolul", apare în plus silueta ce sugerează prezenţa maleficului.

"După ce am absolvit Academia, m-am mutat in Viena pentru doi ani. Am esuat din toate punctele de vedere, eram un dezastru. Locuiam cu mama. Te intorci, planurile tale sunt prabusite, nu ai nicio perspectiva. Ne-am intrebat: ce naibii facem? Si raspunsul era destul de simplu: Ne vom deschide propria galerie", a declarat Adrian Ghenie.

Pictorul mai are în palmares şi alte opere interesante. În 2011, tabloul său, "Piscina", a fost vândut la New York pentru 13.000 de euro.

În 2013, la Londra, lucrarea intitulata "doctor Mengele 2", a fost licitată de aceeaşi casă, Sotheby's, pentru 134.000 de euro. La un an distanţă, Adrian Ghenie a devenit acum cel mai scump pictor roman din istorie, dupa ce tabloul său, "Falsul Rothko" a atins suma de 1,8 milioane de euro.

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = „//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: