Evenimentul Zilei > Actualitate > „Pregătitoarea”, după o săptămână de şcoală: „Ne place!”
„Pregătitoarea”, după o săptămână de şcoală: „Ne place!”

„Pregătitoarea”, după o săptămână de şcoală: „Ne place!”

Părinţii şi învăţătorii fac şedinţe online ca să dea de cap clasei 0. Copiii sunt încântaţi: unii ar veni de la 7 şi nu se dau duşi de la ore

Chiar dacă reprezentanţii Ministerului Educaţiei n-au lămurit încă soarta clasei pregătitoare în varianta anului următor, micuţii au început, de câteva zile, şcoala la "clasa 0". Ceea ce părea a fi un "baubau" pentru părinţi şi copii nu e decât o combinaţie între grădiniţă şi clasa I, unde cei mici învaţă să se acomodeze cu şcoala.
Mai sunt însă lucruri de pus la punct, spun învăţătorii, dar şi părinţii care, de câteva zile, aşteaptă reacţiile copiilor lor pentru a trage linia: clasa pregătitoare să fie organizată la grădiniţă sau la şcoală?
28 de elevi în clasă
La Liceul Dante Alighieri din Capitală este o singură clasă pregătitoare, cu 28 de boboci. N-a fost bătaie de cap pentru conducerea insituţiei să găsească spaţiu, deoarece pentru şcoala primară a fost construit recent un corp nou de clădire. "Am exclus aşa şi problema aceea mult discutată că cei mici învaţă alături de elevii din gimnaziu sau din liceu. Aici nu se întâlnesc, nu interacţionează", spune Maria Dan, directoarea liceului.
Grup de comunicare online pentru părinţi
Mihaela Chioveanu a fost cooptată de conducerea liceului într-o echipă de consiliere a părinţilor privind clasa pregătitoare. Fiica ei, Maya, e boboacă. Are cinci ani şi, în loc de grădi, a ales să vină la şcoală. "A stat şi pe la bunici şi când am dus-o la grădiniţă mi-a spus că nu-i place şi că vrea înapoi la bunica. Am avut emoţii cu şcoala. Dar mă trezeşte de la şapte şi-mi spune: «Mami, să nu uiţi să mă duci la şcoală»", povesteşte Mihaela Chioveanu.
Maya e unul dintre barometrele pe care Mihaela le are în vedere atunci când vorbeşte cu ceilalţi părinţi: "Am făcut un grup de comunicare online. Învăţătoarea lor scrie acolo tot ce au făcut ei la clasă, iar noi discutăm dacă apar unele probleme". Veronica Cojanu, învăţătoarea, este profesoară de matematică şi informatică: "M-am descurcat eu cu cei mari, de-a 12-a. Pe cei mici trebuia să-i dovedesc!". Spune, însă, că după primele două ore de curs simte deja oboseala şcolarilor de clasă pregătitoare. Într-o zi a săptămânii au chiar cinci ore de curs: "A fost mai greu să-i faci atenţi. Încep acum să se cunoască între ei. Sper să reuşim s-o ducem la capăt".
Învăţătoarea Veronica Cojanu struneşte 28 de copii de clasă pregătitoare
FOTO: CODRIN PRISECARIU
Maria Dan, directoarea de la "Dante Alighieri", spune că există nişte lucuri care trebuie rezolvate. Numărul de elevi nu trebuie să depăşească 20 la o clasă care ar trebui să aibă două învăţătoare: "Sunt greu de supravegheat. De exemplu, ieri, la toaletă, s-au jucat cu săpunul lichid. Au turnat tot tubul în chiuvetă, apoi au venit să spună: «Doamna, iese spumă din pământ!»".
Desene, colorat, buline în piept
Învăţătoarea Veronica Cojan râde. După exerciţiul cu primele sunete ale unui cuvânt, le-a dat liber copiilor la colorat. Gălăgia a potolit-o cu promisiune – cine are fermoar la gură primeşte o bulină aurie.
Cine nu, trece pe "scaunul roşu al ruşinii", aşezat întrun colţ al clasei. Şi s-a făcut deodată linişte.
6 ani au majoritatea copiilor înscrişi la clasa pregătitoare de la Liceul dante Alighieri din Capitală
"De la grădiniţă am păstrat jocurile şi o parte din jucării. După primele două ore de curs însă, copiii par să fie obosiţi ."
VERONICA COJANU, învăţătoare
În învăţământul obligatoriu
Clasa pregătitoare rămâne şi anul viitor în învăţământul obligatoriu, a anunţat, zilele trecute, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, chiar dacă se arăta nemulţumită de faptul că a fost organizată în şcoli. O problemă pe care au ridicat-o părinţii este aceea că, dacă de anul viitor clasa va fi mutată la grădiniţă, aşa cum vor reprezentanţii Ministerului Educaţiei, cei mici se vor confrunta cu adaptarea la alţi şi alţi noi dascăli. În această toamnă, 130.000 de copii au intrat la "pregătitoare". La nivel naţional, în jur de 8.000 de dascăli au fost instruiţi ca să poată face faţă nevilor celor mici. Investiţiile în clasa 0 s-au ridicat la 26 de milioane de lei.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: