„Pregătim un spital militar pentru tratarea Ebola în România”

„Pregătim un spital militar pentru tratarea Ebola în România”

Primul caz de Ebola descoperit în Spania la o asistentă care nu a călătorit în Africa pune în gardă tot continentul. Până la finalul lunii, vor apărea cazuri și în Franța, și Marea Britanie. România face pregătiri pentru a izola potențiali bolnavi.

Chiar dacă nu avem curse directe cu țările din Africa în care epidemia de Ebola a ucis până acum peste 3.300 de oameni și a îmbolnăvit peste 7.100, apariția unor astfel de cazuri în țara noastră nu este exclusă.

Ținând cont de numărul celor care călătoresc spre Africa, oamenii de știință au stabilit chiar care este riscul ca Ebola să ajungă în alte țări europene: „Analizând modele de propagare a bolii și traficul aerian există posibilitatea ca virusul să ajungă în Franța și Marea Britanie până la 24 octombrie, în proporție de 75%, respectiv, 50%”. În țara noastră au fost alocați bani pentru punerea la punct a unui spital special, pentru cumpărarea mai multor capsule necesare transportului bolnavilor și a diverselor materiale sanitare.

Se transmite mai ușor decât se credea!

Un nou caz de boală apărut în Spania, la o asistentă care a îngrijit doi bolnavi care au murit în Spania și care s-a protejat cu materiale speciale, ridică suspiciunea că virusul se transmite mai ușor decât se credea. „S-ar putea ca și saliva să fie o sursă de infectare, nu doar sângele bolnavilor. Cazul din Spania este în investigare. Este clar că gradul de contagiozitate e foarte mare”, ne-a declarat reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătații în România, Victor Olsavszky.

Datele colectate până acum arată că perioada de incubație a bolii nu este doar de 21 de zile (bolnavul e infectat, dar nu prezintă semne), ci de 25 de zile și se poate transmite prin spermă (și la 90 de zile după vindecare) sau lapte matern.

25 de milioane de lei pentru pregătiri

În țara noastră, au fost desemnatți să facă pregătiri pentru tratarea unor eventuale cazuri reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Ministerului Administrației și Internelor (MAI). Oficiali din MAI au precizat, pentru „Evenimentul zilei”, că Guvernul a alocat 25 de milioane de lei pentru pregătirile de luptă împotriva celei mai periculoase boli a momentului.

„Se pregătește un spital militar de campanie pentru ca, în eventualitatea apariției virusului în țara noastră, boala să poată fi tratată în această unitate medicală, separat de instituțiile medicale existente. Totuși, în România, este un risc scăzut de îmbolnăvire deoarece nu avem legături directe cu Africa. Sunt însă și români care lucrează în Africa, dar, pentru a ajunge în țară, folosesc curse aeriene directe către alte state și trebuie să treacă prin filtrele impuse, deja, de țările occidentale”, ne-au precizat aceleași surse. Despre virusul Ebola, specialiștii români spun că „are un comportament ciudat, imprevizibil”, și de aceea e foarte periculos. (Petrișor Cană)

Ne puteți urmări și pe Google News