Evenimentul Zilei > Actualitate > Preda: „Spun ceva, sare la mine”. Oltean: „E o minte sclipitoare!”
Preda: „Spun ceva, sare la mine”. Oltean: „E o minte sclipitoare!”

Preda: „Spun ceva, sare la mine”. Oltean: „E o minte sclipitoare!”

Europarlamentarul Cristian Preda reclamă faptul că secretarul general al PDL, Ioan Oltean, îl admonestează de fecare dată când îşi exprimă opinia despre partid.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, şi europarlamentarul Cristian Preda vorbesc pentru EVZ despre problemele din partid. Preda reclamă faptul că este admonestat de conducere pentru poziţiile sale publice, ba chiar că liderii PDL, pe care-i numeşte "monştrii sacri ai politicii româneşti" se întrec să-l pună la punct.

Totodată, europarlamentarul acuză partidul că-şi ţine în braţe membrii corupţi. Ioan Oltean îi răspunde lui Preda cu o ironie. "Este un tip cu o minte sclipitoare", spune el, cerându-i lui Preda să îşi expună proiectele în partid, pentru că dialogurile purtate pe bloguri nu sunt benefice.

Cât despre Vasile Blaga, care s-a plâns recent că nu este consultat de conducerea partidului, Oltean susţine că este un membru marcant, iar membrii marcanţi nu trebuie neapărat să fie consultaţi.

CRISTIAN PREDA DESPRE PARADOXUL PDL

Blaga şi Macovei au ajuns să fie de acord 
EVZ: Sunteţi mulţumit de evoluţia PDL? Ce nu merge?
Cristian Preda:
Sunt şi bune şi rele, nu pot să spun că totul este perfect dar nici că totul e prost.Trebuie, după părerea mea, să avem o atitudine de deschidere în raport cu societatea, să căutăm să atragem oamenii, ori noi suntem dimpotrivă într-o situaţie de închidere şi preferăm mai degrabă să apărăm de pildă corupţii decât să ne deschidem către societate pornind tocmai de la sancţionarea drastică a corupţilor şi de la despărţirea radicală de ei. În loc să ne deschidem spre societate pornind de la desprinderea de aceste figuri sinistre cu care presa s-a delectat copios, noi preferăm să găsim subterfugii, să inventăm o falsă prezumpţie de nevinovăţie, când e o chestie politică nu juridică.

Puteţi da câteva nume?

E suficient să citiţi ziarele, de la Monica Iacob Ridzi până la Solomon, e plin. În loc să ne deschidem către societate noi îi apărăm pe cei din interior fără să ne dăm seama că încet-încet vom ajunge să nu mai convingem pe nimeni.

Doi, propun de doi ani o altă metodă de a ne deschidem către societate – să organizăm alegeri primare să îi punem pe membri să se pronunţe asupra candidaturilor, să deschidem de asemenea către simpatizanţi acest proces de desemnare a candidaturilor.

Vă simţiţi insuficient consultat de conducerea partidului? Sunt probleme de comunicare?
Singurul semnal pe care l-am primit din partea conducerii partidului sunt puneri la punct, sunt admonestări. Este mai mult decât evident, este o întrecere între diverşi responsabili ai partidului pentru a mă pune la punct. Cum prind o ocazie, cum spun şi eu ceva raţional şi de bun simţ pe înţelesul publicului larg se trezeşte ori Ioan Oltean, ori Cezar preda, ori Radu Berceanu. Se trezeşte unul dintre aceşti monştri sacri ai politicii româneşti să mă pună la punct. Este verificat. De câte ori am spus ceva de bun simţ despre politica de la noi şi de câte ori am încercat să găsescu un ton civilizat de adresare s-a găsit un binevoitor cu mare experienţă politică să mă pună la punct. Asta este experienţa de care am parte.

Ce aşteptări aveţi din partea Mişcării Populare? E un proiect viabil? Credeţi că va ajunge să fie realizat până la alegeri?

Nu cred că există aşa ceva. Este o ficţiune. Pentru unii este o modalitate de a nu vorbi despre despre greşelile PDL-ului iar pentru alţii este o modalitate de a construi ceva paradoxal – o condiţie politică definită prin apolitism. Pentru că am văzut şi eu discuţiile din ultimele zile se vorbeşte despre o mişcare populară pentru că se spune că partidul politic este ceva detestat de oameni şi atunci îi păcălim vorbind despre Mişcare. Este ceva neserios, asta nu ţine.

Dar despre Noua Republică ce părere aveţi?

Este o platformă interesantă. O să vedem dacă ea recuperează ceva din propunerile lui Teodor Baconschi pentru că foarte multe dintre ideile avansate de Noua Republică sunt deja idei avansate în Fundaţia Creştin Democrată coordonată de ministrul de Externe. Deci, vom vedea dacă Noua Republică va contura ceva spus deja de Fundaţia Creştin Democrată, este o platformă care se va dezvolta sub semnul unei mari deviersităţi. Este încă prea devreme pentru a găsi răspuns la aceste întrebări.

Are mai multe şanse decât Mişcarea Populară?

Nu ştiu, pentru că Mişcarea populară este în această condiţie paradoxală – unii o definesc ca pe o alternativă politică la PDL iar alţii ca pe o mască care permite să se evite discursul critic la adresa PDL. Deci ar fi ar fi un soi de faţă zâmbitoare a unui PDL despre care nu mai vorbeşte. În fine, atât atimp cât nu avem o croială clară a cestei Mişcări nu avem ce să discutăm.

Monica Macovei e supărată de modul în care sunt promovaţi anumiţi oameni de partid în funcţii..
Paradoxul este că Monica Macovei şi Vasile Blaga au ajuns să fie de acord. Că de fapt conflictul Moincăi Macovei este un conflict cu Ioan Oltean, aşa reiese din declaraţiile ultimelor săptămâni. Am văzut ieri că Blaga şi Berceanu au criticat de asemenea poziţia în care se află Ioan Oltean. Iată, reuşeşte performanţa de a fi contestat şi de greii PDL-ului, cum li se spunea pe vremuri, şi de Monica Macovei.

Dar Monica Macovei a anunţat că intenţionează să-şi facă un nou partid, care ar fi şansele acestui partid? Vor fi democrat-liberali care să o urmeze?

Nu ştiu, ea este singura îndreptăţită să vorbească despre asta. Nu pot să vorbesc în numele ei.
IOAN OLTEAN DESPRE BLAGA

"În partid, cine vrea munceşte"
EVZ: Sunteţi mulţumit de evoluţia PDL? Ce nu merge? 
Ioan Oltean:
Nu aş putea spune că sunt mulţumit de modul în care partidul evoluează. Deşi este un Birou Permanent cu mulţi oameni cu experienţă politică încă partidul nu are o acţiune suficient de unitară. Este ceva care nu funcţionează, este ceva care încă pune partidul în dificultate. Probabil pentru că sunt tot timpul preocupaţi de actul de guvernare unii membri ai PDL nu mai au timpul necesar să se ocupe şi de partid mai mult.

Sunt oameni în partid care au motive să se simtă neconsultaţi, cum ar fi Vasile Blaga?

Vasile Blaga este un membru marcant al partidului. Membrii marcanţi ai partidului nu trebuie în mod neapărat să fie consultanţi. Membri partidului care vor să facă treabă se pot implica. Vasile Blaga este un om extrem de activ, el este senator, este prezent în partid, nu e nevoie nici să fie îmbiat la muncă, nici să fie, ştiu eu, rugat să facă ceva. Ei au competenţa necesară să se implice în activităţi de partid. În partid, cine vrea să muncească, munceşte, se implică fără să fie nevoie de o invitaţie specială.

Ce aşteptări aveţi din partea Mişcării Populare? E un proiect viabil? Credeţi că va ajunge să fie realizat până la alegeri?

Deocamdată este un proiect care a fost pus in dezbatere publică mai devreme decât trebuia şi fără ca în prealabil să existe o pregătire foarte serioasă. De aceea am serioase reţineri în ceea ce priveşte realizarea lui şi, modul în care el a fost pus în dezbaterea publică, modul în care a fost gândit nu dă certitudinea că poate fi un proiect viabil.

Dar despre Noua Republică ce părere aveţi?
Este un proiect interesant, este un proiect al unor tineri, nu am suficiente date ca să pot să mă pronunţ dar orice fel de proiect carevine în sprijinul actualei formule guvernamentale de dreapta este binevenită.

Monica Macovei e supărată de felul în care sunt promovaţi anumiţi oameni de partid în funcţii. A anunţat chiar că intenţionează să-şi facă un nou partid, care ar fi şansele acestui partid?

Macovei are de mult proiecte de această natură, rămâne să le şi realizeze. Deocamdată pe mine mă interesează construcţia PDL, pregătirea acestuia pentru alegeri, menţinerea la guvernare a PDL.

Cristian Preda a declarat că atunci când spune şi el ceva raţional, de bun simţ, se trezeşte ori Ioan Oltean, ori Cezar Preda, ori Radu Berceanu să-l pună la punct.
Cred că nici eu, şi nici Cezar Preda nu am dorit să-l punem la punct pe Cristian Preda. Eu cred că Preda este un tip cu o minte sclipitoare şi cu foarte multe proiecte interesante. Ceea ce am cerut întotdeauna a fost ca aceste proiecte să aibă loc în interiorul partidului pentru că unele sunt interesante şi pot fi promovate. Ori, acest dialog între noi şi Preda prin blogul acestuia nu cred că este i benefic nici domniei sale nici nouă care avem câteodată o reacţie mai dură.

Tot dânsul a susţinut că aţi reuşit performanţa să fiţi contestat şi de greii partidului şi de Monica Macovei. Despre asta ce spuneţi?
Nu am sentimentul acesta. Este o părere care-i aparţine şi nu vreau să o comentez.Ceea ce pe mine m-a interesat este partidul, nu văd raţiunea unei asemenea imputaţii şi nici argumente care să o justifice.
Citiţi şi:

  • Sistemul promovărilor în PDL, înfierat de Cristian Preda: Totul este convenit dinainte. Nu mă mai regăsesc în acest tip de cultură organizaţională
  • Macovei cochetează cu plecarea din PDL: Imi dau o limită de timp dacă se continuă cu numirea unor persoane cu probleme de integritate

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: