Prajitorul de inamici

Prajitorul de inamici

Superarma cu fascicul de microunde, testata pe pielea ziaristilor.

Departamentul american al apararii a organizat miercuri, la baza aeriana Moody din Georgia, o demonstratie de functionare a noii arme cu fascicul termic, destinata luptelor in zone urbane.

"Gardianul silentios", cum se numeste arma, elibereaza un fascicul de microunde care, desi patrunde doar superficial in piele, genereaza o senzatie insuportabila de caldura. La nivelul pielii se inregistreaza o temperatura de peste 54° Celsius, suficient pentru a face un om sa se teama ca va lua foc. Prima reactie este aceea de a se retrage din calea fasciculului, abandonand lupta, relateaza CNN.

Raza de actiune a dispozitivului poate ajunge pana la 450 m, mult mai mare decat cea a armelor nonletale existente, cum ar fi gloantele de cauciuc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cobaii, culcati la pamant

Doi militari si zece reporteri prezenti la demonstratie s-au oferit ca voluntari pentru a fi ochiti de fasciculul termic, care a demonstrat ca poate patrunde cu usurinta prin mai multe straturi de imbracaminte groasa de iarna.

Voluntarii au povestit ca senzatia resimtita este similara celei avute atunci cand deschizi un cuptor foarte incins. Le-a fost imposibil sa indure "arsura", astfel ca s-au trantit la pamant pentru a se feri. Potrivit oficialilor americani, fasciculul nu poate patrunde prin ziduri. Ei nu au precizat daca raza poate trece prin geamuri.

Responsabilii militari americani asigura ca utilizarea acestei arme nonletale ar putea contribui la salvarea de vieti omenesti pe fronturi, cum ar fi cele din Irak sau Afganistan.

De asemenea, dispozitivul, care se monteaza pe vehicule de tip Humvee, poate fi utilizat si pe timp de pace, in operatiuni de dispersare a unor multimi, pentru restabilirea ordinii publice.

"Gardianul silentios" nu va intra in productia de serie decat in 2010, dar deja toate ramurile armatei americane si-au manifestat interesul pentru acest tip de arma.

"Aceasta este una din tehnologiile-cheie ale viitorului", a declarat colonelul Kirk Hymes, directorul programului de arme nonletale, care a realizat acest prototip in colaborare cu firma Raytheon. "Armele nonletale sunt foarte importante, in special in mediile de lupta in care sunt trimisi militarii nostri", a mai spus oficialul.