Povestea românului care l-a cusut pe Michael Jackson punct cu punct
- Adam Popescu
- 25 iunie 2010, 20:02
Dincolo de fanii care au plâns la auzul tristei veşti a dispariţiei idolului lor, sau care au leşinat când l-au văzut în carne şi oase în concert, există şi acel segment de oameni, evident mai redus din punct de vedere numeric, care apreciază valoarea artistică a lui Michael Jackson, dar nu pierd din vedere nici potenţialul său financiar inepuizabil.
Să nu uităm că, la un an de la moartea megastarului, odată cu plata datoriilor, cu şase onorarii mai mult decât generoase achitate avocaţilor care l-au apărat în procesul de molestare de minori şi cu trei copii cărora nu le lipseşte decât tatăl, averea lui Michael continuă să rămână, potrivit estimărilor făcute de „Wall Street Journal”, la suma de 300 de milioane de dolari. MiJac, compania de muzică a lui Jackson anunţa, zilele trecute, că, în 12 luni, a înregistrat un record de vânzări de discuri care a atins suma de 150 de milioane de dolari. În România, la Focşani, există un tânăr care marchează, în felul său, un an de la moartea „Regelui Pop”. Nu este un fan înrăit, spune el, dar, împreună cu soţia şi fetiţa lor, care a trecut în clasa a treia, a străbătut sute de kilometri, într-o maşină închiriată, pe drumul dintre Moldova şi Capitală. În portbagaj, învelit meticulos, stătea aşezat cu mare grijă ceva ce părea a fi un tablou. „Pe mine dacă mă udă nu-i nicio problemă. El e important”, spune, cu mulţumirea omului împlinit, tânărul cu zâmbet larg, chip luminos şi voce blândă care susţine că este primul om din lume ce s-a încumetat să realizeze un goblen de mari dimensiuni cu Michael Jackson. Să nu-l fi văzut pe vrâncean şi să fi rămas doar cu informaţia că un om, un bărbat, a făcut un goblen cu megastarul în plină evoluţie scenică, trebuie să fi gândit fie că nu e în toate minţile, fie că altă treabă nu are. Însă, omul nostru are toate minţile – dovadă discuţia purtată – şi un serviciu, ce-i drept unul prost remunerat, de profesor, şi l-a cusut pe Regele Pop de unul singur, punct cu punct, timp de 11 luni. O sclipire de speranţă Spune că nu este un fan înrăit al lui Michael şi că ideea de a face un goblen cu imaginea lui i-a venit fiind inspirat de o vecină care se ocupa cu aşa ceva, dar la scară mult mai mică, dar şi din dorinţa de a realiza ceva „nemaifăcut”. „A fost o sclipire şi o chestie de ambiţie. Într-o zi, pe 27 sau 28 iunie, nu mai ştiu exact, mă gândeam ce aş putea face ca să adun mulţi bani care să ne asigure un trai decent, şi, pac!, mi-a venit ideea cu goblenul cu Michael Jackson”, îşi aminteşte focşăneanul P.T., convins că un lucru ca acesta nu s-a mai făcut nicăieri în lume. O lună a lucrat numai pe computer, unde a unit puncte şi le-a conferit simboluri numai de el ştiute, astfel ca fiecare pagină din cele trei dosare stufoase să se materializeze, peste aproape 11 luni, în singurul şi cel mai mare goblen din lume care îl înfăţişează pe Michael Jackson.
„Dacă greşeam schiţele şi îmi ieşeau strâmbe ori gura, ori ochii, renunţam. Nu avea rost să continui”, explică moldoveanul.
Despre „coţul din stânga sus” al pânzei, de unde şi-a demarat lucrarea, spune că îl va urmări mult timp. Şi-a început „pictura” din ac cu figura megastarului, iar, după primele 2000 de puncte, a văzut că pe bucata de pânză, care părea la fel de întinsă ca un deşert, se înfiripa timidă doar o linie neagră şi subţire. Atunci a fost momentul când a vrut să renunţe şi despre care nu a vorbit până în urmă cu două zile. Îi era teamă că ar putea să ajungă să îi dea dreptate vecinei experte în goblenuri care, când l-a auzit ce vrea să facă, i-a spus sec: „Numai un om nebun se apucă de aşa ceva”. Valoarea muncii
Spune că şi-a revenit repede din starea de abandon şi s-a gândit la soţia sa, care a ieşit învingătoare din lupta împotriva cancerului la sân, la casa lor, pe care încă nu o au, dar la care visează, şi la fetiţa care are 10 ani şi încă nu a văzut marea. Vrea să vândă goblenul unui colecţionar pentru 700 de mii de dolari. Chiar dacă, în România, suma ar putea părea cel puţin exorbitantă, moldoveanul nu îşi pierde speranţa că opera lui se va vinde şi, cu un zâmbet uşor amar, mă asigură că timpul nu numai că îi va decide valoarea, dar i-o va şi spori. Până atunci însă, primul om la care se gândeşte şi în care îşi pune speranţa că îl va ajuta, este Marcel Avram , impresarul care a făcut posibilă venirea lui Michael Jackson în România. Pentru că P.T. l-a auzit pe acesta că ar fi deschis să promoveze orice român talentat, artistul din Focşani consideră că norocul i-ar putea surâde chiar de la promoter.
Între timp, şi-a scos goblenul la vânzare pe eBay, unde i-a stabilit un preţ de 1 milion de dolari, „ca să mai am de unde să las”. Michael Jackson în cifre Aproape 7 luni pentru a coase pe pânză numai portretul şi alte aproape 4 pentru marea de alb care alcătuieşte fundalul, 32 de culori care, nu de puţine ori se amestecau şi nu se mai distingeau sub privirea obosită, aproximativ 1 milion de împunsături pe o parte şi pe cealaltă, peste 2.200 de metri de fir de bumbac unguresc – „nu am găsit aţă de-a noastră” -, peste 1.500 de ore de lucru efectiv, acesta este portretul lui Michael Jackson pe care un român i l-a făcut cu acul pe pânză.
De teama hoţilor care şi-ar dori să-şi însuşească ineditul goblen – acesta fiind, de altfel, motivul pentru care a ales ca, pentru început, să nu îi fie divulgată identitatea -, dar şi pentru a-şi face lucrarea unicat, P.T. i-a făcut un semn într-un loc numai de el ştiut: un punct împuns cu acul în direcţie opusă faţă de restul cusăturii.
În rest, „numărătoare atentă şi multă răbdare”, îşi rezumă artistul esenţa lucrării de 84/68 de centimetri cu care a plecat înapoi în oraşul său moldovenesc, să o pună la adăpost în aşteptarea unui colecţionar care să îl scape de necazuri. CITIŢI ŞI: Prima vizită a lui Michael în România. Iliescu, sub castan, Stolojan, vorbe-n vânt Michael Jackson, comemorat peste tot în lume