Evenimentul Zilei > International > Povestea lui Dorin Chirtoacă. Cum s-a transformat un redactor într-un primar de capitală europeană
Povestea lui Dorin Chirtoacă. Cum s-a transformat un redactor într-un primar de capitală europeană

Povestea lui Dorin Chirtoacă. Cum s-a transformat un redactor într-un primar de capitală europeană

Dorin Chirtoacă a câştigat al treilea mandat consecutiv de primar al Chişinăului. A ales calea politicii în urmă cu 8 ani, când a decis să abandoneze cariera de redactor al cunoscutei emisiuni “Surprize, surprize”.

Victoria lui Dorin Chirtoacă poate fi explicată şi prin prisma faptului că el reprezintă alternativa prooccidentală. De asemenea, Chişinăul nu a avut niciodată un primar pro Moscova, aşa cum e percepută Zinaida Greceanîi, contracandidata lui la alegerile din acest an. 

Chirtoacă a câştigat al treilea mandat de primar chiar în ziua în care s-au împlinit 75 de ani de la ocupaţia sovietică a Basarabiei. Dorin Chirtoacă a devenit, în iunie 2007, cel mai tânăr primar din istoria Chişinăului. De asemenea, nici o altă capitală europeană nu mai avusese un primar atât de tânăr. Atunci, Chirtoacă a câştigat primul mandat de primar al Chişinăul după ce a obţinut 61,17% din voturi. Nu la fel de uşoară a fost victoria din 2011. Atunci l-a învins pe Igor Dodon după ce l-a depăşit aproape de final, printr-o răsturnare spectaculoasă de situaţie. Practic, victoria i-a fost adusă de voturile obţinute în suburbiile capitalei. 

Citeşte mai multe despre acest subiect pe www.digi24.ro