Povestea de succes a Braziliei, testată la vot

Povestea de succes a Braziliei, testată la vot

Dilma Rousseff, susţinută de preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale de ieri din Brazilia.

Cum n-a reuşit să obţină peste 50% din voturi, Dilma Rousseff intră în turul doi de scrutin alături de social-democratul Jose Serra, potrivit rezultatelor definitive oficiale. Dilma Russeff a obţinut 46,5 la sută din sufragiile exprimate, iar Jose Serra 32,7 la sută. Candidata ecologistă Marina Silva s-a dovedit candidatul surpriză. 19,5 la sută dintre alegători i-au dat votul, adică cu aproape şase procente mai multe decât avea în sondaje. Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 31 octombrie. (Oana Ţepeş) Candidaţii susţinuţi de actualul şef al statului, popularul Luiz Inacio Lula da Silva, erau favoriţi la alegerile prezidenţiale şi legislative de ieri. Câştigătorul moral al scrutinului general de ieri, din Brazilia, este actualul şef al statului, Luiz Inacio Lula da Silva, apreciat de populaţie pentru cele două mandate prezidenţiale în care ţara a beneficiat de o dezvoltare economică fără precedent.

Lula, care se bucură de o cotă uriaşă de încredere din partea cetăţenilor (80%), nu a putut candida pentru al treilea mandat la preşedinţie - Constituţia nu i-a permis. El a participat însă în campania electorală şi a binecuvântat o succesoare, pe fosta sa şefă de cabinet, Dilma Rousseff, membră a Partidului Muncitorilor, notează Reuters. Rousseff, fiica unui imigrant bulgar şi a unei profesoare, închisă şi torturată în timpul dictaturii militare, era creditată de sondaje drept favorita scrutinului, în faţa principalului contracandidat, socialdemocratul Jose Serra.

Avantaj în Congres

Opoziţia a ridicat semne de întrebare cu privire la un scandal de corupţie în care a fost implicat un aliat al preşedintelui şi al succesoarei acestuia, fără să afecteze însă popularitatea celor doi. De popularitatea lui Lula a beneficiat şi Partidul Muncitorilor, aflat la guvernare.

Sondajele date publicităţii săptămâna trecută arătau că gruparea urma să îşi consolideze majoritatea în Congres, care şi-a înnoit ieri, cu ocazia scrutinului legislativ, toţi membrii Adunării naţionale şi două treimi din Senat.

O transformare vizibilă

În 2002, venirea la putere a lui Lula, liderul Partidului Muncitorilor, a stârnit panică printre investitori. După opt ani în care preşedintele a ştiut să combine reformele favorabile mediului de afaceri cu programele sociale pen tru atenuarea disparităţilor economice, nu mai este loc pentru astfel de percepţii. Oamenii de afaceri par convinşi că politica economică şi atitudinea faţă de investitori vor rămâne neschimbate, indiferent de rezultatul scrutinului.

Transformarea Braziliei dintr-o democraţie instabilă, afectată de sărăcie, într-un stat puternic, a şaptea economie a lumii, cu un cuvânt important de spus la nivel mondial, a fost vizibilă, în special în cele două mandate ale lui Lula.

Din 2003, 20 de milioane de brazilieni au ieşit de sub pragul sărăciei, venitul mediu este în continuă creştere, iar şomajul în scădere, toate aceste schimbări antrenând o creştere spectaculoasă a consumului intern.

Exporturile agricole, dar şi cele de minereuri şi hidrocarburi, destinate pieţelor asiatice au consolidat succesul Braziliei. Rezultatul: cel mai mare stat sud-american a intrat abia în 2008 în recesiune şi a fost primul care şi-a anunţat, în 2009, ieşirea, prognozând, pentru anul acesta, o creştere economică de 7,5%.

Ne puteți urmări și pe Google News