Alin Popa şi-a găsit sfârşitul într-un mod stupid. Pe 1 septembrie a mers la plajă, la un lac din apropierea localităţii Seini (Baia Mare), împreună cu fratele său şi încă doi prieteni. La un moment dat a ieşit la o plimbare cu skijet-ul. La 400 de metri de ţărm, Alin a căzut în apă. A cerut ajutor, dar zadarnic. Amicii săi credeau că face o glumă, iar când şi-au dat seama că nu e una dintre desele sale farse, a fost prea târziu.

Un munte de om (avea o greutate de 169 de kilograme şi o înălţime de 1,86 metri) a dispărut în câteva secunde, corpul său neînsufleţit fiind găsit de scafandri pe fundul apei, la 12 metri adâncime, abia după trei serii de căutări. Popa ştia să înoate, susţin apropiaţii, dar apa rece i-a fost fatală, provocându-i un şoc hipotermic. Băimăreanul va fi înmormântat astăzi, la ora 14.00, la cimitirul din Seini, iar pe ultimul drum va fi condus de culturişti sosiţi din toată ţara.
Ca o ironie a sorţii, cu o zi înainte de tragedie, Alin distribuia pe o reţea de socializare o rugăciune. Parcă avusese o premoniţie.

Victima curenţilor de aer
"Examenul anatomo-patologic a relevant moartea prin înecare. Alin a plecat pe lac să se plimbe cu skijetul, dar fără a avea vesta pe el. A picat în apă, apoi a încercat să înoate până la skijet. Fiind foarte greu, probabil că a obosit. A strigat la cei de pe mal, unde se afla şi fratele lui, Sebi, dar aceştia au crezut că glumeşte. Apa era rece şi probabil că a fost tras la fund de un ochi de apă, curenţi fiind născuţi de la balastiera din zonă. De acolo se scoate nisip şi pietriş, iar adâncimea apei era de 12 metri. Scafandrii au spus că acolo erau curenţi mari de aer", ne-a declarat ieri antrenorul său, Laszlo Kovacs.


Alin, „Strongest Man”

Băimăreanul, în vârstă de 34 de ani, era în culmea fericirii. Din luna iunie îşi îndeplinise un mare vis, deţinea titlul de cel mai puternic român, după ce a câştigat concursul "Strongest Man" – Bucureşti.
Director regional al unei firme de protecţie şi pază, Alin trăia în Seini, localitate aflată la 28 de kilometri de Baia Mare, iar marea lui pasiune era să participe la concursuri de tip "cel mai puternic om". Locuia împreună cu mama şi cu soţia, în vreme ce tată său, preot, oficiază slujbe în Alba-Iulia. "Era cel mai titrat român la ora actuală. Pe 8 şi pe 9 iunie a câştigat concursul de la Bucureşti, iar pe 24 septembrie urma să concureze la Sărbătoarea Castanilor, ocazionată de zilele oraşului Baia Mare. El ar fi organizat concursul. La cel de anul trecut n-a putut concura, suferind o ruptură a tendonului lui Achile", adaugă tehnicianul.

Soţia a pierdut sarcina
Alin Popa era căsătorit, iar Vera, soţia lui, tocmai trecuse peste o traumă. "Acum două-trei săptămâni, Alin îmi spunea că soţia lui a pierdut o sarcină. Am înţeles că a fost din cauza unei bacterii luate de la o pisică", spune acelaşi Kovacs, care cunoaşte regimul draconic al lui Alin.

Sportivul muncea ca un nebun la antrenamente ("se lupta cu câte 5 tone la fiecare antrenament, care înseamnă cât un vagon de tren"), dar în viaţa era un tip liniştit.
"Făcea de 10 ani acest sport. Proba lui favorită era cea de tras camionul de 30 de tone şi de ridicat buşteni", îl prezintă tehnicianul
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/a_IKQY1QJzI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Băimăreanului avea un meniu special. "Pe zi mânca 10 ouă, cel puţin un kilogram de carne, o roată de brânză şi bea 2 litri de lapte. Îi mai plăceau ceafa de porc, slănina… Mânca mult, este şi normal, avea 168 de kilograme, dar era mai sănătos ca unul care face atletism. Avea transaminazele mai bune decât mine, care alerg în fiecare zi pe bandă şi sunt atent cu alimentaţia", spune Kovacs.
Era "pe bune" cel mai puternic român. Ce înseamnă asta? "La un concurs desfăşurat la Codlea, a luat-o la fugă având în braţe un butoi cu bere de 120 de kilograme, în timp ce alţi concurenţi abia în târau", spune Cristi Neagu, arbitru la "Strongest man".

Alin Popa iubea câinii, dar nu era un dur. "Era mare, impunea respect, dar nu se rupea în figuri. Avea simţul umorului, aveai ce să vorbeşti cu el. Mergea în fiecare duminică la biserică şi nu mai consuma alcool de 10 ani. Era bun de pus pe rană, n-am auzit pe cineva care să-l vorbească de rău. Le atrăgea atenţia celor pe care îi auzea înjurând să vorbească frumos. Avea câini din rasa pitbull, dar nu le tăiase urechile, nu erau câini de luptă", este de părere Kovacs.
La concursuri se comporta ca un antrenor cu ceilalţi concurenţi. „Chiar dacă îi erau adversari, el îi încuraja pe toţi, striga la fiecare în parte să tragă tare. Era un om deosebit, se vedea că punea mult suflet în ceea ce făcea”, spune Paul Pîrjol, unul dintre concurenţii de la „Strongest Man”.