Azi, fetiţa analfabetă este pe punctul de a începe cursurile la Universitatea din Sorbona: un master în drept, după alţi patru ani de studii superioare în Franţa.
Anina Ciuciu, acum în vârstă de 22 de ani, speră că povestea sa frumoasă va contribui la schimbarea imaginii romilor în Franţa.

Când a venit în Franţa, în 199, a locuit într-o cazarmă dezafectată, insalubră, într-o camionetă, pe stradă, într-un cort, fără să aibă ce mânca, o viaţă care, cu siguranţă şi-a pus amprenta asupra ei.
Ea a povestit cât de dificile erau condiţiile de trai atunci, şi cum familia ei a fost nevoită să trăiască în ilegalitate, pentru că nu a primit permis de reşedinţă.

A mers la şcoală, a învăţat franceza în câteva luni, apoi şi-a luat bacalaureatul şi a studiat Dreptul, urmând să înceapă cursurile de masterat. Spune că e singura modlitate în care poţi să te descurci în viaţă şi speră ca şi alţi romi, ca ea, să aibă această şansă – să nu le fie frică şi să poată să înveţe şi să muncească cu perseverenţă.

Ar putea deveni magistrat, aşa cum îşi doreşte, să se ocupe de respectarea drepturilor omului, dar acest lucru este posibil doar dacă va deveni cetăţean francez, ceea ce nu s-a întâmplat încă, în ciuda „parcursului său excepţional”, comentează jurnaliştii de la RTL France.