Poşta Română Timiş a plătit pensiile cu întârziere

Poşta Română Timiş a plătit pensiile cu întârziere

Mii de persoane din judeţul Timiş şi-au primit pensiile pe luna august abia în cursul zilei de ieri, deşi acestea trebuiau virate între 14 şi 28 august.

În total, este vorba despre 16.000 de pensii, în valoare de aproximativ patru milioane de lei.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Timiş spun că n-au nicio vină. "Casa Judeţeană de Pensii Timiş a virat în contul Poştei, în decursul lunii august, 95,9 milioane de lei, în cele patru tranşe stabilite prin convenţie, ultima fiind achitată pe 23 august", afirmă Viorel Popa, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Vinovaţi: criza şi băncile

Contactat de reporterii EVZ, Nelu Balaş, directorul Poştei Române Timiş, a avut două explicaţii diferite în decurs de 24 de ore. "Sincopa apă rută e urmare a crizei economice pe care o traversează şi Poşta Română", a declarat el marţi. Ieri a revenit şi a dat vina pe subordonaţi.

"M-am întors luni din concediu. Şi luni, şi marţi, de dimineaţa până seara, m-am ocupat să constat de ce nu s-au făcut comenzi la bani. Banii au fost agăţaţi în diferite conturi. Casa de Pensii ne virează banii în patru conturi diferite, la patru bănci cu care lucrăm. Cineva nu şi-a făcut treaba. Au fost câţiva parteneri care nu şi-au achitat la timp facturile şi ne-au lăsat fără li chidităţi", ne-a explicat Balaş.

Afirmaţiile sale sunt contrazise de reprezentanţii Casei de Pensii. "În relaţia cu Poşta, pentru plata pensiilor, folosim un singur cont, deschis la o bancă comercială", afirmă Viorel Popa, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Timiş.

De altfel, a doua zi după ce instituţia care dă banii deblochează sumele necesare plăţilor de la Trezorerie, Poşta ar trebui să aibă banii şi să înceapă distribuirea lor. E greu de crezut că băncile cu care lucrează instituţia nu au lichidităţi, susţin specialişti din Ministerul Muncii.

Contactat de reporterii EVZ, prefectul de Timiş, Mircea Bacală s-a arătat întâi indignat şi a declarat că va verifica ce s-a întâmplat. "Cei de la Poştă spun că au avut ceva probleme organizatorice. Şi-au recunoscut vina. Astăzi (ieri - n.r.) s-au făcut şi ultimele plăţi", ne-a declarat ulterior prefectul de Timiş.

"Situaţii cauzate de lipsa de la domiciliu a titularilor"

Deşi cei implicaţi direct au recunoscut gravitatea problemelor, reprezentanţii Companiei Naţionale Poşta Română au încercat să bagatelizeze situaţia.

"Întârzierile în efectuarea plăţii către unii pensionari au reprezentat cazuri izolate, acestea fiind cauzate de lipsa de la domiciliu a titularilor, motiv pentru care au fost avizaţi, respectiv reavizaţi, în vederea încasării drepturilor de asigurări sociale de la ghişeele sub unităţilor poştale", ne-a declarat Nicoleta Micu, şef Serviciu Relaţii Publice. (A contribuit Oana Crăciun)

"Sincopa apărută e urmare a crizei economice pe care o traversează şi Poşta Română.“, NELU BALAŞ, director Poşta Română Timiş

RECALCULARE

Cum au scăzut pensiile de lux

Aproape 6.000 de pensii speciale au fost reduse în urma recalculărilor, suma lunară economisită de stat ajungând astfel la a proximativ 21 de milioane de lei, potrivit datelor Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS).

Noile pensii vor a junge la foştii "pensionari de lux" din 14 septembrie. Primele statistici ale CNPAS arată că aviatorii au parte de cele mai consistente reduceri de pensii.

Spre exemplu, o pensie de 23.430 de lei a scăzut la doar 2.228 de lei. La fel, pensia unui funcţionar public parlamentar a scăzut de la 10.523 de lei la 1.742 de lei, cea a unui diplomat - de la 14.421 de lei la 2.693 de lei, iar cea a unui fost inspector al Curţii de Conturi - de la 15.081 de lei la 2.193 de lei. Cât despre pensia unui fost grefier, aceasta a scăzut de la 10.221 de lei la doar 1.765 de lei. (Oana Crăciun)

Ne puteți urmări și pe Google News