"Trebuie să fim pregătiţi pentru posibilitatea ca al-Qaida sau un alt grup terorist să încerce să lanseze un atac terorist sângeros în timpul acestor Jocuri", a declarat Noble la o conferinţă internaţională pe tema cooperării în materie de securitate cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2008.

"Această ameninţare este agravată de însăşi natura Jocurilor Olimpice de vară din 2008. China îşi va deschide uşile pentru sute de mii de vizitatori străini şi jurnalişti şi pentru miliarde de persoane care vor urmări competiţia la televiziune", a mai spus oficialul Interpol. "Această situaţie poate oferi o acoperire facilă pentru terorişti şi poate permite un atac în timpul Jocurilor, ceea ce ar avea un impact global imediat", a mai spus Noble.

China a anunţat în urmă cu două săptămâni că a anihilat "două grupuri teroriste" în regiunea autonomă Xinjiang, unde trăiesc numeroşi musulmani. "Teroriştii plănuiau să răpească jurnalişti, turişti şi atleţi străini în perioada Jocurilor Olimpice de la Beijing", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Siguranţă Publică, Wu Heping.

În martie, autorităţile chineze avertizaseră în legătură cu o ameninţare teroristă provenind din aceeaşi regiune înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing. Oficialii au anunţat atunci că au dejucat un proiect de atentat împotriva unui avion care făcea legătura între Urumqi, capitala regiunii autonome, şi Beijing.

(17:40)