Cercetătorii europeni au creat un tip de porumb modificat genetic care este întărit cu trei vitamine. În urma modificărilor, porumbul conţine mari cantităţi de caroten beta (provitamina A), vitamina C şi B9, anunţă BBC.
Este pentru prima dată când o plantă a fost modificată astfel încât să conţină mai mult de o singură vitamină. Oamenii de ştiinţă spun că o astfel de recoltă ar putea duce la îmbunătăţirea alimentaţiei din ţările sărace.
Studiul a apărut în publicaţia Proceedings of the National Academy of Sciences şi a fost realizat de o echipă de cercetători condusă de Paul Christou, de la University din Lleida, Spania.
"Cercetarea este umanitară"
Analizele plantei ce a crescut din seminţele modificate genetic au demonstrat că porumbul a fost manipulat cu succes.
Cantitatea de vitamine o depăşeşte cu mult pe cea a unei plante obişnuite, a arătat Christou. Planta i-ar putea ajuta pe locuitorii din ţările sărace, a căror alimentaţie include adesea un singur fel de mâncare.
„Cercetarea noastră este umanitară şi are ca ţintă ajutorarea oamenilor din ţările în curs de dezvoltare. Acest proiect îi vizează pe cei din Africa Subsahariană”, a declarat Christou, citat de BBC.
“Fondurile noastre provin exclusiv din fonduri publice, aşa că nu suntem împovăraţi de nicio constrângere comercială”, a continuat el.
Acest porumb va fi cultivat, pentru prima dată, în Statele Unite, în 2010. “Apoi, vom avea suficiente date pentru a încerca în Africa”, a mai spus cercetătorul.