Evenimentul Zilei > Politica > Ponta îi flutură lui Tăriceanu o ofertă de prim-ministru
Ponta îi flutură lui Tăriceanu o ofertă de prim-ministru

Ponta îi flutură lui Tăriceanu o ofertă de prim-ministru

Președintele PSD anunță că, dacă ajunge la Palatul Cotroceni, va aduce partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, PLR, la guvernare, pentru a reface USL.

În dorința de a obține voturi din zona electoratului liberal și pentru a contracara acuzațiile că PSD își dorește întreaga putere, premierul Victor Ponta declară tot mai des că va oferi poziția de premier unei persoane din afara partidului său, dacă el va fi ales președintele României.

PSD, dispus să cedeze conducerea Guvernului

„Am discutat-o prima dată la Orăștie, în urmă cu câteva luni, am discutat-o din nou la Tulcea, da, există această înțelegere a faptului că în eventualitatea în care vom câștiga funcția de președinte, primul-ministru nu este obligatoriu să fie tot de la PSD”, a spus Victor Ponta, la România Tv. El a schițat un portret al viitorului premier, care ar urma să fie „un pro-european și un pro-atlantist convins, dar, în același timp, capabil să gestioneze guvernul și cu care să pot să lucrez”.

Moderatorul emisiunii a avansat numele a două personaje care s-ar potrivi acestei discuții – Tăriceanu și directorul SRI, George Maior – dar premierul a refuzat să ofere vreun nume până la 17 noiembrie, după al doilea tur de scrutin al prezidențialelor. În schimb, Ponta a insistat pe necesitatea ca PLR să fie cooptat în viitorul guvern. „Ceea ce eu am spus la Congresul PLR a fost faptul că (…) guvernul care se va forma, oricum, în decembrie, trebuie și ar fi foarte bine ca, cel puțin până în 2016, să continue programul USL cu cât mai mulți dintre oamenii care au făcut USL (…) Eu cred că, în decembrie, noul guvern, reprezentanți ai partidului domnului Tăriceanu, da, cred că ar fi foarte bine să fie acolo”, a spus premierul PSD.

Buget nou și Guvern nou, în noiembrie

Victor Ponta a explicat de ce dorește ca turul doi al alegerilor prezidențiale să se desfășoare la 16 noiembrie, cu mai mult de o lună înainte ca mandatul lui Traian Băsescu să se încheie.

„Avantajul stabilirii datei de 16 noiembrie ca dată pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, este acela că imediat după 16 noiembrie, practic ai o lună şi jumătate până la Anul Nou în care noul guvern, sau  mă rog, noua majoritate în care intră şi partidul domnului Tăriceanu, să vină să construiască bugetul pentru 2015-2016, să vină inclusiv cu o nouă formulă a guvernului (…) Dacă aveam alegerile, turul doi, în 22 decembrie, vă daţi seama, ne prindea Anul Nou”, a spus Ponta. De altfel, și acum circa o lună, când s-a întânit cu președintele Băsescu, premierul a spus că sarcina elaborării bugetului pe 2015 va reveni viitorului Executiv.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.