Ponta i-a executat pe primii trei disidenți: Vanghelie, Șova, Geoană

Ponta i-a executat pe primii trei disidenți: Vanghelie, Șova, Geoană

PSD va avea un viitor politic în măsura în care va arăta clar că nimeni nu e protejat în fața acuzațiilor de corupție, că nimeni nu e mai presus de lege, a spus Victor Ponta.

Convocat într-o primă ședință pentru a analiza înfrângerea în alegerile prezidențiale, Comitetul Executiv al PSD a identificat țapii ispășitori: Mircea Geoană, Marian Vanghelie și Dan Șova au fost excluși din partid pentru declarațiile făcute în această perioadă.

Social-democrații au avut nevoie de o ședință extrem de lungă, care a durat mai mult de șase ore, pentru a ajunge la concluzia că măsura care se impune deocamdată este eliminarea unor lideri. Senatorul Mircea Geoană a fost printre cei trei excluși din partid cu o majoritate covârșitoare: 80 de voturi pentru și două împotrivă. Este pentru a doua oară când Geoană este dat afară din partid, chiar la propunerea lui Victor Ponta. Pe lista neagră au fost și primarul sectorului 5 Marian Vanghelie și vicepreședintele Dan Șova. Excluderea celor trei este o victorie a președintelui executiv Liviu Dragnea, cel căruia atât Vanghelie, cât și Șova i-au cerut demisia, considerându- l responsabil în calitatea sa de director al campaniei prezidențiale. Ponta a susținut că nu se pune problema ca aceștia să fie considerați responsabili pentru eșecul în alegeri, dar majoritatea membrilor CEx a fost de părere că este nevoie de o echipă unită și de măsuri radicale în privința celor trei colegi. Decizia de a-i da afară pe cei trei a venit după ce Victor Ponta și-a depus mandatul la începutul dezbaterilor, urmând ca actuala echipă de conducere să rămână în funcție până la congresul va avea loc abia în martie.

„Am ieșit din sală că mi-a fost greață”

Ne puteți urmări și pe Google News

La finalul ședinței, Vanghelie a fost vehement. „Am ieșit din sală că mi-a fost greață, nu am văzut în viața mea asemenea execuții, nici la Partidul Comunist. Băieților ăștia le e frică de un congres. A fost o execuție, motivația că am dat declarație, că sunt pe lângă Mircea Geoană, că Șova e în grețuri cu domnul Dragnea. Niște prostii. (...)” a spus Vanghelie, care și-a manifestat intenția de a pune bazele unei noi formațiuni. În schimb, Geoană părea că nici s-a arătat ușa, el anunțând presa că a fost suspendat din partid, până la congres. Șova a avut un cu totul alt ton, afirmând că este o decizie corectă, pe care și-o asumă și își va lua un timp de reflecție. De altfel, Ponta a precizat că în cazul său propunerea de excludere nu a venit din partea sa și că speră că acesta va activa în continuare în grupul senatorial al PSD. I

liescu să se retragă

Ponta a mai anunțat că partidul a decis să aleagă la congres o nouă echipă, cu un nou proiect care să aibă în vedere eliminarea percepției publice de partid comunist, al baronilor și care îi apără pe corupți. Fără aceste trei condiții, a spus el, PSD nu va avea șanse nici la viitoarele alegeri. Întrebat dacă va candida pentru un nou mandat, Ponta a răspuns că este „prematur” să se pronunțe. Întrebat ce trebuie să facă PSD pentru a scăpa de imaginea de partid comunist și dacă este nevoie de marginalizarea lui Iliescu pentru asta, Ponta a evitat să răspundă. De altfel, Ion Iliescu a plecat de la ședință fără să dea declarații. În schimb, deputatul Sebastian Ghiță a cerut ieri, printr- o declarație publică, retragerea lui Ion Iliescu, pentru o reformare reală a partidului: „Cred că e momentul ca Ion Iliescu să se retragă. Nu mai poate fi un simbol al PSD”. El a mai cerut ca Radu Mazăre, Adrian Duicu, Tudor Pendiuc și Viorel Hrebenciuc să fie suspendați.

Șova a căzut pe interceptări

Dan Șova a enervat partidul după ce a fost făcută publică o discuție pe care a avut-o cu Viorel Hrebenciuc, care-i propunea să preia conducerea PSD, urmând ca, în schimb, în calitate de viitor lider să susțină adoptarea legii amnistiei. A reacționat imediat deputatul Sebastian Ghiță, care a cerut ca Șova să fie suspendat din partid, ceea ce s-a și întâmplat. Ieri, el a fost exclus, însă Victor Ponta și-a exprimat dorința ca Dan Șova, cel puțin, să continue să activeze în grupul PSD din Senat.

Vanghelie vorbește urât

Primarul sectorului 5 Marian Vanghelie are cu Victor Ponta o relație marcată de insulte. În 2005, la un congres PSD, cei doi erau la un pas să se bată. În 2010, primarul sectorului 5 i-a transmis actualului lider al social-democraților că „i-o va da de sus”. În timpul campaniei electorale, în timp ce era vânat de paparazzi, Vanghelie s-a enervat și le-a transmis următorilor săi: „Îl arestăm pe Ghiță. F...m..în gură cu Ghiță și Ponta al vostru.” După acest scandal, la sfârșitul lunii octombrie, el a fost suspendat din partid.

 Geoană făcea analize

Ponta nu a formulat nici o acuzație concretă la adresa lui Mircea Geoană, după ce acesta a fost exclus. Totuși, măsura vine după ce fostul președinte al PSD a criticat eșecul la prezidențiale. „Situația din 2014 este mai gravă decât cea din 2004 (...) Managementul deficitar al partidului și erorile severe din turul doi (...) au contribuit la un vot negativ de o intensitate fără precedent”, a declarat Geoană, pe 17 noiembrie. Cu doar o zi înainte de a fi exclus, el continua să vorbească despre nevoia de a relansa PSD.