Polul Nord rămâne fără gheaţă

Polul Nord rămâne fără gheaţă

O platformă de gheaţă de circa 50 de kilometri pătraţi s-a desprins în această vară din nordul Canadei, informează canada.com. Experţii canadieni au avertizat chiar că Polul Nord ar putea rămâne fără gheaţă în viitorul foarte apropiat.

Unul dintre cele cinci platouri glaciare aparţinând Arcticii canadiene, Markham, vechi de 4500 de ani, s-a desprins de insula canadiană Ellesmere şi se deplasează spre Oceanul Arctic. Cercetătorii cataloghează evenimentul drept un indiciu clar că temperaturile în creştere provoacă "schimbări ireversibile" în relieful polar.

O echipă de cercetători canadieni a dezvăluit un fenomen şocant. Potrivit acestora, numai în ultima vară, peste 200 de kilometri pătraţi din banchiza canadiană s-au desprins şi au ajuns în Oceanul Arctic. Gheaţă sortită topirii. Ca şi cei 4,3 milioane de kilometri pătraţi de gheaţă, pe care zona arctică i-a pierdut numai în 2007. Polul Nord, izolat de lume

Topirea "limbilor de gheaţă" care legau polul de Americii de Nord lasă Polul Nord un punct izolat pe Glob, asemănător unei insule. O insulă pe care, cred cercetătorii, lumea o să o piardă definitiv în următorii ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Aceste pierderi subliniază rapiditatea schimbărilor care intervin în Arctica", a declarat Derek Mueller, de la Universitatea Trent. "Aceste modificări sunt ireversibile în condiţiile climatului actual şi arată că s-au schimbat condiţiile din mediul înconjurător, care ţineau în echilibru platourile glaciare de mii de ani", a adăugat acesta.

Insula Ellesmere se află la numai 800 de kilometri de Polul Nord. Potrivit cercetătorilor, topirea gheţarilor din nordul extrem al Canadei este o dovadă clară a felului în care încălzirea globală afectează mediul înconjurător. Viitorul urşilor polari, în ZOO

Încălzirea globală şi topirea gheţarilor ar putea lăsa fără habitat numeroase specii polare, printre care şi ursul alb. O serie de documentare realizate de National Geographic a arătat că ursul polar îşi procură din ce în ce mai greu hrană, din cauza subţierii stratului de gheaţă, care îngreunează vânatul de foci şi morse.