Evenimentul Zilei > Actualitate > Polonia se pregăteşte de funeraliile preşedintelui Kaczynski
Polonia se pregăteşte de funeraliile preşedintelui Kaczynski

Polonia se pregăteşte de funeraliile preşedintelui Kaczynski

Funerariile preşedintelui polonez, Lech Kaczynski, şi ale Primei Doamne, au loc duminică la Cracovia, în pofida restricţiilor impuse în spaţiul aerian din Europa, din cauza norilor de cenuşă de la erupţia vulcanului în Islanda.

"E voinţa familiei ca nicio circumstanţă să nu modifice data funerariilor, din respect pentru cei dispăruţi şi pentru cei care au pregătit înmormântarea", a anunţat Jacek Sasin, director adjunct la cancelaria preşedinelui.
Câteva ore mai devreme, acelaşi oficial spunea că, dacă vor fi informaţi că "aterizatea este imposibilă duminică la Cracovia, atât pentru ospeţii străini cât şi pentru aeronava care transportă sicriele cu rămăşiţele preşedintelui, desfăşurarea ceremoniilor ar putea fi afectată".
"Este un scenariu pur ipotetic. Nu există un plan în acest sens. Deocamdată nu avem informaţiile necesare", a insistat oficialul.
Chiar dacă traficul aerian este paralizat în Europa, reprezentanţii Casei Albe dau asigurări că preşedintele Barack Obama va participa la funeralii, potrivit Thenews.pl.
Echipajul de pe Air Force One este sigur că va putea să zboare în Polonia în siguranţă, potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Bill Burton.
Şi oficialii de la Varşovia monitorizează atent situaţia şi au anunţat că aeronavele care urmează să-i aducă pe demnitari vor fi direcţionate pe alte aeroporturi. Aeroportul din Varşovia este închis, se mai aterizează doar în sud la Cracovia şi Rzeszow.  La funeralii sunt aşteptate peste 80 de delegaţii din lumea întreagă.
Şi-au confirmat prezenţa la funeralii preşedintele american Barack Obama, Prinţul Charles al Marii Britanii şi Ducesa de Cornwall, Camilla, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, liderul de la Elysee, Nicolas Sarkozy, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen sau preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. Preşedintele Traian Băsescu va lua şi el parte la ceremonii.
Pregătiri la Varşovia
Se aşteaptă ca ceremoniile publice organizate mâine la prânz, în Piaţa Pilsudski din centrul Varşoviei, în memoria preşedintelui Lech Kaczynski, Primei Doamne şi zecilor de demnitari ucişi în accidentul aviatic, să adune un milion de oameni în capitala Poloniei.
Aşa că autorităţile au luat măsuri speciale. Transportul public va fi gratuit toată ziua de mâine, marile bulevarde vor fi închise, iar vânzarea băuturilor alcoolice interzisă, relatează Thenews.pl.
Şi metroul şi-a prelungit programul. Circulă de la 6.00 dimineaţa până la miezul nopţii. Iar trenurile ajung în staţii mai repede ca de obicei, la intervale de trei minute.
Primarul Varşoviei, Hanna Gronkiewicz-Waltz, le-a cerut polonezilor să-şi lase maşinile acasă şi să foloseasă transportul în comun.
Edilul i-a rugat şi pe reprezentanţii mall-urilor să-şi pună la dispoziţie parcările. 
Cracovia, o fortăreaţă
E o cursă contra cronometru şi în Cracovia, unde duminică va fi înhumat cuplul prezidenţial. Aici, măsurile de securitate sunt drastice cum oraşul îi primeşte pe cei mai importaţi lideri ai planetei. Mii de agenţi speciali au ajuns deja la Cracovia. Iar duminică, mai multe avioane NATO vor survola oraşul.
După ceremonia de mâine din Varşovia, sicriele cu rămăşiţele lui Lech şi Maria Kaczynski vor fi duse cu avionul la Cracovia şi depuse la Catedrala Sfânta Maria. Cam o mie de oameni sunt aşteptaţi să ia parte la liturghie. Pe placa funerară au fost gravate numele tuturor celor 94 de oficiali care au murit în accidentul aviatic de la Smolensk.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News