Proiectul de decizie privind noua regulă de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului va fi discutat, în şedinţa de mâine a Consiliului, cu radiodifuzorii şi ong-urile din media.

"Principala modificare este cea adusă de lege (Legea nr. 35 din 13 martie 2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului – n.r.), detaliată în Decizie, privind caracterul unei campanii care se va desfăşura de data aceasta pe bani, cu excepţia posturilor publice. Accesul la emisiunile electorale, dezbaterile electorale, spoturile de publicitate electorală va fi asigurat contra cost de radiodifuzori. Emisiunile de ştiri nu pot fi sponsorizate şi, în consecinţă, emisiunile de ştiri cad în totalitate în răspunderea radiodifuzorilor şi se supun cerinţelor generale de obiectivitate şi echitate a acestei campanii electorale", a spus Răsvan Popescu, citat de Mediafax.

Posturile vor stabili tarife unice pentru toţi candidaţii, pe unitate de timp şi emisiune.

Potrivit noului proiect, posturile de radio şi de televiziune private care intenţionează să realizeze şi să difuzeze ştiri, emisiuni şi dezbateri electorale trebuie să comunice Consiliului implicarea lor în campania electorală, până cel mai târziu pe 10 octombrie.

De asemenea, competitorii electorali au la dispoziţie intervalul 11 – 20 octombrie pentru a solicita posturilor private timpii de antenă pe care intenţionează să-i utilizeze.

Totodată, cu 24 de ore înainte de începerea votării sunt interzise difuzarea de emisiuni, dezbateri şi ştiri electorale, dar şi invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe sau comentarii privind campania electorală.

Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă şi prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă. Campania în audiovizual va începe pe 31 octombrie, ora 00.00, şi se va încheia pe 29 noiembrie 2008, ora 07:00.