La adăpostul listelor, greii partidelor şi-au plasat clientela politică pe locuri eligibile la alegerile pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
În timp ce atenţia opiniei publice este îndreptată spre show-ul care însoţeşte competiţia pentru postul de primar al Capitalei, candidaţii la Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) aşteaptă liniştiţi să fie aleşi pe liste şi să joace un rol decisiv în următorii patru ani.
Viitorul primar va avea nevoie de voturile lor pentru adoptarea hotărârilor importante. Din sondaje reiese clar că trei partide vor face jocurile în CGMB: PDL, PSD şi PNL. Astfel, un sondaj realizat de CCSB, la comanda Antenei 3, creditează PDL cu 28% din voturi, în timp ce PSD are 27%, iar PNL - 10%. Potrivit unei alte cercetări, realizate de INSOMAR pentru Realitatea TV, PDL ar avea 36%, PSD - 27%, iar PNL - 14%. Greii celor trei partide au pregătit listele cu grijă. PDL are grijă de foştii PSD-işti Lista PDL este deschisă de Vasile Blaga, urmat de eternul om de imagine al PDL, Liviu Negoiţă, primarul sectorului 3. Pe poziţia a treia este plasat Răzvan Murgeanu, un semnal elocvent că, dacă va intra la negoceri pentru posturile de viceprimari, PDL îl va sprijini să îşi menţină această funcţie. Murgeanu a fost cercetat de CNSAS, care a descoperit că a avut un angajament cu fosta Securitate, dar Consiliul a considerat că nu există suficiente probe pentru a concluziona că a făcut poliţie politică.
PDL a avut grijă să rezerve un loc eligibil şi pentru celălalt viceprimar, Ioan Grigore Popa, fost membru PSD. De altfel, liderii PDL s-au îngrijit de soarta demnitarilor veniţi de la PSD, oferindu-i un loc eligibil şi fostului primar PSD-ist al sectorului 1, Vasile Gherasim. Nu au fost uitaţi oamenii de bază ai partidului, ca de pildă Mircea Raicu, director al REBU SA, Horaţiu Ţica, fost director al Direcţiei de publicitate din Primăria Capitalei.
Mitrea şi Vanghelie şi-au pus oamenii pe liste Lista candidaţilor PSD este deschisă de candidatul la Primăria Capitalei, Cristian Diaconescu, secundat de Marian Vanghelie, primarul sectorului 5. Pe locul trei este plasat Minică Boajă, om de încredere al lui Mitrea, fost vicepreşedinte CNSLR Frăţia. Nu este singurul sindicalist plasat de Mitrea pe liste, într-o situaţie similară fiind şi Ion Stan.
Bogdan Georgescu, din gruparea lui Vanghelie, fost director al Economat sector 5, a prins şi el un loc elegibil. De pe listele PSD nu putea lipsi Doru Giugula, chiar dacă el a fost deconspirat de CNSAS ca fost colaborator al Securităţii. PNL: Orban, tătucul listelor La PNL, Ludovic Orban a amestecat, pe lista de candidaţi, apropiaţi ai săi cu oameni propuşi de filialele de sector. Primul clasat pe lista liberalilor este Dan Meran, un apropiat al lui Orban, actual consilier general.
Urmează Robert Grigorescu, director în Primăria Sectorului 1, şi un alt apropiat al lui Orban, omul de afaceri Gabriel Tănase.
Pe un loc fruntaş este şi Florin Alexe, unul dintre membrii staffului lui Orban, care a ieşit în evidenţă prin alcătuirea unei reclame de campanie, în care a parafrazat titlul filmului lui Cristian Mungiu: „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile“.
Cornel Poteraşu a prins şi el un loc eligibil, recomandat puternic de faptul că a fost şeful de cabinet al Getei Ionescu, pe vremea când aceasta era secretar general al Camerei. Orban l-a recuperat şi pe fostul primar al sectorului 3, Sorin Paliga.
Paradoxal, pe un loc eligibil se află şi Horia Scarlat, singurul membru al conducerii PNL sector 2 care a votat împotriva excluderii lui Theodor Stolojan din partid. REGLEMENTĂRI Ce prevede Legea administraţiei Potrivit Legii administraţiei publice locale, primarul Capitalei nu poate face niciun pas important fără aprobarea consilierilor. El are nevoie de aprobarea acestora la votarea bugetului, adoptarea planului urbanistic general al oraşului sau la repartizarea locuinţelor sociale. Consiliul General al Municipului Bucureşti (CGMB) are 55 de membri, şi în funcţie de importanţa hotârârii, primarul are nevoie fie de majoritate simplă - 28 de voturi, fie de majoritate absolută - 37 de voturi. Pe de altă parte, spre deosebire de partide, candidaţii independenţi nu pot depune liste de consilieri, a decis ieri Curtea Constituţională.