Evenimentul Zilei > Social > Poartă o diademă în valoare de 1 milion lire sterline
Poartă o diademă în valoare de 1 milion lire sterline

Poartă o diademă în valoare de 1 milion lire sterline

Renumita casă de licitații Sotheby’s scoate la licitație, în luna mai a acestui an, o diademă veche de 150 ani. Bătută în diamante și perle naturale, diadema a fost creată pentru familia regală italiană în a doua jumătate a sec. XIX de către unul dintre cele mai vechi ateliere de bijuterie din Europa. Valoarea sa este estimată între 700.000 și 1 milion de lire sterline. Până la data licitației, oricine poate purta “virtual” diadema, datorită filtrului creat pe Instagram de reprezentanții  casei de licitații.

Designul diademei este conceput ca o succesiune de unsprezece modele gradate, fiecare compus dintr-o perlă naturală înconjurată de diamante vechi. Suprafața se sprijină pe o bandă detașabilă compusă din m de grup și bare, setate cu diamante în formă rectangulară. Modelele ce alcătuiesc “coroana” diademei sunt detașabile și pot fi adaptate și purtate ca un colier. Tiara, care a fost creată de Musy, a aparținut Mariei Vittoria Carlotta Enrichetta Giovanna dal Pozzo della Cisterna (1847-1876), ducesă de Aosta și regină a Spaniei.

Povestea diademei și a aparținătorilor ei

Maria Vittoria dal Pozzo della Cisterna s-a născut la Paris, la 9 august 1847. Părinții ei, Carlo Emanuele, Comte dal Pozzo și Prințul della Cisterna, și Louise Caroline, comtesa de Merode-Westerloo, s-au căsătorit la Bruxelles la 28 septembrie 1846 , în aceeași zi cu Antoinette, sora lui Louise Caroline, care s-a căsătorit cu prințul Carol al III-lea de Monaco. Cele două surori primiseră o zestre mai mult decât substanțială, ceea ce le-a făcut într-adevăr alegeri foarte populare.

În ziua Înălțării Domnului, 30 mai 1867, o tânără Vittoria de 19 ani s-a căsătorit cu prințul Amedeo de Savoia (1845-1890), ducele de Aosta, fiul cel mic al regelui Vittorio Emanuele II al Italiei și al arhiducesei Adelaide a Austriei. Suveranul ar fi preferat o mireasă mai prestigioasă pentru fiul său, dar a acceptat în cele din urmă.

Poartă o diademă în valoare de 1 milion lire sterline

Deși căsătoria a fost considerată inegală, se pare că prințesa a câștigat rapid admirația socrului ei, întrucât acesta i-a oferit în dimineața nunții sale un colier prețios de perle cu safir și fermoar de diamant.

Maria Vittoria adunase o valoroasă colecție de perle care putea concura deja cu cea a cumnatei sale Margherita, prințesa de Savoia-Genova. Margherita se căsătorise, în 1868, cu prințul Umberto, fratele mai mare al soțului Mariei-Vittoria, prințul Amedeo. Margherita va fi mai târziu numită „Regină a Perlelor”. Perlele de înaltă calitate ale diadamei au găsit un ecou în numeroasele coliere de perle aparținând Ducesei de Aosta, care avea, de asemenea, cercei și numeroase alte bijuterii împodobite cu perle din Orientul Îndepărtat.

Viața lui Amedeo și a Mariei Vittoria urma să ia o turnură incredibilă: din cauza tulburărilor politice din Spania, Curtea l-a propus pe Prinț ca succesor al tronului Bourbon în 1870. Amedeo a preluat acest rol, dar a abdicat în 1873, după doar trei ani , deoarece nu a putut rezolva criza țării. Cuplul s-a întors în Italia, unde Maria Vittoria, care fusese efemera regină consortă a Spaniei, a murit la vârsta de 29 de ani, la 8 noiembrie 1876, la Sanremo.

Poartă o diademă în valoare de 1 milion lire sterline

Cei trei fii ai prințesei, prințul Emanuele Filiberto, viitorul duce de Aosta (1869-1931), prințul Vittorio Emanuele (1870-1946), contele de Torino, și prințul Luigi Amedeo (1873-1933), ducele Abruzzilor, ar fi moștenit colecția mamei lor de bijuterii. Se crede că prințesa Hélène a Franței, soția fiului ei mai mare, Emanuele Filiberto, nu a purtat niciodată  diadema. Prin urmare, istoricii presupun că trebuie să fi ajuns la unul dintre ceilalți fii ai ei, fie contele de Torino, fie ducele Abruzzilor, amândoi morți fără urmași. Se știe că regele Umberto II al Italiei a cumpărat bijuteria de la unul dintre verii săi pentru a împiedica această piesă istorică să părăsească colecția familiei.

Există o gravură care o arată pe Maria Vittoria purtând podoaba, dar împodobită cu smaralde. Fie că aceasta a fost fantezia creatorului, fie versatilitatea bijuteriei, este un mister care rămâne nerezolvat.

Cert este că ne putem amuza acum prin folosirea filtrului de Instagram și ne putem închipui prințese pentru o clipă!

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: