PNL vrea să cheme SRI la raport

PNL vrea să cheme SRI la raport

Preşedintele PNL Crin Antonescu a cerut azi SRI explicaţii urgente legate de acuzaţiile de ingerinţă în activitatea judecătorilor, acuzaţii ce au fost aduse Serviciului de către Asociaţia Magistraţilor din România.

Liderul liberal a făcut un apel public, inculusiv către clasa politică, în vederea clarificării acestor acuzaţii "extrem de grave". El a cerut parlamentarilor din Comisia pentru exercitarea controlului asupra SRI să întreprindă o anchetă în cazul semnalat de magistraţi la Neamţ.

Serviciul Român de Informaţii este acuzat de imixtiune în activitatea magistraţilor şi de acţiuni de intimidare a acestora, după ce, la Neamţ, judecătoarea Gabriela Baltag, a fost chestionată pe holurile Tribunalului de către un ofiţer SRI în legătură cu un memorandum privind justiţia.

Antonescu a acuzat tăcerea oamenilor politici şi a presei în legătură cu acest caz. În opinia sa, este extrem de grav dacă în România s-a ajuns la o asemennea ingerinţă în activitatea legitimă a magistraţilor şi la politizarea instituţiilor statului.

Ne puteți urmări și pe Google News

SRI, denunţat la Bruxelles

Liderul PNL a mai spus că nu acuză SRI de nimic, dar solicită explicaţii publice urgente. "Comisia parlamentară ar trebui să îşi intre în drepturi. Poate debutează în activitatea de control asupra SRI", a mai comentat el.

Asociaţia Magistraţilor din România va sesiza Comisia Europeană şi alte foruri europene în care acuză intruziunea SRI în activitatea magistraţilor, dar şi atacurile virulente şi a presiunile la care a fost supusă puterea judecătorească, anunţa recent preşedintele AMR, Mona Pivniceru.

Potrivit Monei Pivniceru, documentul face referire la toate problemele cu care s-au confruntat magistraţii în ultima perioadă. "Am decis să luăm un set de măsuri faţă de intruziunea SRI în actul de justiţie care are un caracter de intimidare a judecătorilor, faţă de toate încălcările legilor europene în domeniu, care au devenit o monedă curentă în România, şi faţă de atacurile virulente şi a presiunilor făcute de nespecialişti la adresa judecătorilor", a spus Pivniceru.

SRI consideră că acuzaţiile Asociaţiei Magistraţilor din România sunt "lipsite de temei" şi au ca scop atragerea Serviciului într-o polemică publică suprapusă peste dezbaterile actuale privind situaţia din justiţie.