"Mi se pare straniu să vorbeşti despre vulnerabilitatea pe care o reprezintă presa, probabil un gest fără precedent într-o astfel de strategie, şi să ignori celelalte pericole reale la adresa stabilităţii României. Din acest motiv noi socotim că strategia trebuie returnată preşedintelui, iar dacă ea îşi va continua procedura parlamentară, trebuie să fie respinsă", a spus, astăzi, Varujan Vosganian, vicepreşedintele PNL, după întâlnirea Biroului Politic Central al partidului.
Vosganian a anunţat că PNL va adresa o solicitare scrisă grupurilor parlamentare, dar şi reprezentanţilor societăţii civile prin care va cere refacerea strategiei. Liberalul a mai afirmat că acum lui Traian Băsescu i se poate oferi "doar şansa reformulării strategiei".
"Strategia de apărare are, în dezbaterile parlamentare, acelaşi regim ca tratatele internaţionale. Parlamentul nu poate decât să o respingă sau să o aprobe. De aceea, această strategie are două căi: fie să fie returnată şi preşedintele să o formuleze în spiritul dezbaterii publice, fie să rămână în procedură şi să o respingem, dar dacă rămâne ca atare ne poate crea probleme la nivel internaţional", a detaliat Vosganian.
Potrivit Strategiei validate în iunie de CSAT, condus de preşedintele Traian Băsescu, "politizarea excesivă a unor instituţii", alături de corupţie, ocupă locul al treilea în topul vulnerabilităţilor, după "diminuarea capacităţii de aplicare a legii de unele instituţii" şi de "capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local". "Mogulii de presă", "fenomenul campaniilor de presă la comandă" şi "presiunile trusturilor asupra deciziei politice" sunt câteva dintre vulnerabilităţiel care apar în documentul oficial.