"PLD este incontestabil marele castigator al acestor alegeri"

"PLD este incontestabil marele castigator al acestor alegeri"

Vicepresedintele Partidului Liberal Democrat este multumit.

Cine n-ar fi, in locul lui, cand liderii unor partide cu pretentii au ajuns sa dea din colt in colt dupa testul electoratului? Boureanu arata ce trebuie facut mai departe pentru consolidarea acestui succes.

Cristian Boureanu explica de ce „PLD este incontestabil marele castigator al acestor alegeri”: „Practic, suntem un partid care, la noua luni de la infiintare, a reusit sa ajunga in primele patru partide ale Romaniei. A fost foarte greu intr-un timp atat de scurt sa aratam ca avem proiecte si solutii liberale pentru problemele Romaniei”.

Vicepresedintele PLD considera ca, pentru a imbunatati acest rezultat, partidul trebuie sa continue sa aduca in randurile sale oameni care nu au mai facut politica pana acum si sa construiasca un pol politic de dreapta puternic.

Fuziunea cu PD, exclusa

Avand in vedere rezultatul obtinut de PLD (aproape 8% din voturi), Boureanu spune ca nu se pune problema fuziunii cu PD pana la alegerile din 2008 si confirma proiectul unei aliante. „In mod sigur alegerile urmatoare, cele locale si cele generale, ne vor prinde intr-un proiect comun, reprezentant al dreptei.”

In viitorul apropiat, cea mai importanta initiativa ramane motiunea de cenzura la adresa cabinetului Tariceanu, pe care PLD intentioneaza sa o depuna cat mai repede.

„In urmatoarea saptamana vom strange cele cateva semnaturi necesare pentru depunerea proiectului si fac apel la toti parlamentarii de buna-credinta sa voteze pentru schimbarea acestui guvern, care, desi are o sustinere de maximum 20%, gestioneaza interesele majoritatii. Din pacate, le gestioneaza prost si foloseste puterea guvernamentala pentru interesele de partid sau pentru interesele liderilor de partid”, arata Boureanu.

De ce a picat referendumul

Implicat activ in campania electorala din aceasta toamna, prin obtinerea de sprijin pentru candidatii PLD si prin sustinerea votului uninominal, deputatul nu crede ca votul uninominal este un proiect ingropat: „Personal, cred ca batalia pentru introducerea votului uninominal va continua, pentru ca este unica solutie prin care romanii isi pot responsabiliza individual parlamentarii si prin care se poate alege graul de neghina in politica romaneasca.

Faptul ca 80% din electoratul tuturor partidelor a votat pentru introducerea votului uninominal propus de presedintele Basescu arata inca o data ruptura dintre agenda liderilor PNL, PRM, PC, UDMR, PSD si agenda cetateanului roman”, spune deputatul.

Boureanu crede ca scrutinul propus de seful statului a esuat pentru ca legea referendumului judeca cu doua masuri: „Exista situatii in care este nevoie de jumatate plus unu din electorat pentru a fi validat, dar exista situatii (cum este suspendarea presedintelui), in care referendumul este validat indiferent de numarul celor prezenti la vot. PLD va introduce saptamana viitoare un proiect de lege prin care situatia va fi normalizata. Oricum, subliniez faptul ca patru milioane de romani, 80% din segmentul cel mai activ din punct de vedere politic al societatii, cei care vin la vot, isi doresc acest sistem de vot si ne vom bate pentru drepturile acestor oameni.”

CARTE DE VIZITA

Suspendat de PNL, integrat in PLD

> S-a nascut pe 15 decembrie 1972, la Lusaka (Zambia).

> 1991-1996: Academia de Studii Economice Bucuresti, Facultatea de Relatii Economice Internationale.

> 1998-1999: CODECS Romania (Open University Business - Marea Britanie) - primul nivel MBA.

> 2003: Absolvent al Colegiului National de Aparare

> 2004: Absolvent al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) - Master „Guvernare si dezvoltare institutionala”. > 1999-2000: Consilier al ministrului de finante

> In 2004 a fost ales deputat pe lista PNL. Din decembrie 2005 si pana in septembrie 2006 a fost membru suspendat al PNL, apoi a trecut la Partidul Liberal Democrat (PLD).

>  In 2006, a fost ales ca independent in Camera Deputatilor. Este membru al Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor si membru al Comisiei Parlamentului pentru Integrare Europeana.

O vreme a fost convins ca va reusi in viata doar daca emigreaza. Boureanu explica ce l-a facut sa-si schimbe parerea.doar daca emigreaza. Boureanu explica ce l-a facut sa-si schimbe parerea.

Pana a devenit un politician cu notorietate si un om de afaceri realizat, Cristian Boureanu a trecut prin toate fazele in care s-au format tinerii Revolutiei, de la entuziasmul de dupa ‘89 pana la marea dezamagire si la plecarea din tara. „M-am implicat imediat in tot ceea ce insemna viata publica: de la prezenta in 21 decembrie ‘89 pe strazi, o zi mai tarziu in Comitetul Central, pana la tot ceea ce a insemnat manifestatie. In Piata Universitatii am vandut primele ziare. Am fost la tipografie, am luat un rucsac imens si am impartit primul numar din „Libertatea”.”

A vandut ziare cu Andi Moisescu

Boureanu se pricepea sa munceasca cu un rucsac in spate. A avut prima lui slujba inca de pe vremea lui Ceausescu „Ai mei erau ingineri geologi si, incepand de la 12 ani, am inceput sa iau salariu. Caram hrobe cu rucsacul pe munte, lucram in fiecare vara. Tare suparat am fost! Munceam la fel de mult ca si ceilalti si luam jumatate de salariu. De pe la 14 ani mi se pare ca am avut dreptul sa iau salariu intreg”, povesteste deputatul.

Dupa Revolutie, s-a apucat sa vanda ziare vinerea si sambata. Era perioada de glorie a presei, cand romanii stateau la coada pentru a cumpara ziare. „Faceam mai multi bani decat parintii mei, adunati la un loc. Cu Andi Moisescu vindeam ziare, eram colegi de banca la liceu. Ma ocupam cu tot felul de intermedieri: pungi, brichete, am lucrat pentru Nistorescu, vindeam publicitate la „Expres”. Strangeam bani de bilet sa plec in SUA. Prin 1993 n-am primit viza sa plec si am fugit in Africa de Sud. Biletul de avion l-am platit din tot felul de comisioane.”

Inapoi, acasa

Pana in 1995, cand s-a hotarat sa ramana definitiv in tara, Boureanu era convins ca in Romania nu se poate face nimic. Si totusi, s-a intors.

„In 1995, cand m-am hotarat sa raman definitiv in Romania, dupa o incercare de a pleca in Africa de Sud (voiam sa ma stabilesc oriunde, numai in Romania, nu). Am crezut atunci ca sunt mai multe oportunitati sa pleci de la vanzator de ziare si sa ajungi milionar decat intr-un stat asezat. Atunci am facut trei lucruri: m-am tuns, mi-am deschis o firma cu prietenul cu care fugisem in Africa de Sud si m-am hotarat sa intru in politica, in PNL. Eu sunt un liberal de dreapta, nu unul european de stanga si credeam ca Romania are nevoie de liberalism”, explica deputatul. CUTIT

O amintire de-o viata, in locul nasterii

„Are, probabil, 35-40 de ani. Are un maner special, facut din fildes, si care cred ca a vazut multe la viata lui. L-am primit de la tatal meu, care l-a luat din Zambia, locul unde m-am nascut. L-am purtat prin multe locuri pe unde am fost, fie prin Delta, vanatoare sau pescuit de pastrav in Retezat, e un cutit cu viata lunga.”

CRUCE

Un simbol din aur

„Pot sa spun ca este mai mult un simbol. Am mai avut una din aur alb, primita de la Valentina, pe care am pierdut-o in vara aceasta la mare. Cruciulita o port tot timpul. Nu-mi plac obiectele din aur. O am de foarte multi ani, am mai pierdut una prin anul I de facultate.”

MEDALION

Pastrat in amintirea mamei

„Este un medalion pe care nu l-am purtat niciodata, pentru ca nu imi place aurul galben. Are 35 de ani (este de varsta mea), este zodia mea, sagetator, cumparat de mama si primit de la ea cand m-am nascut. L-a avut ea, il tin si eu. Mama a murit in 1996 si pot sa spun ca tin la el, chiar daca nu-l port.”

DOLARI

Bancnota cu care castiga pariuri

„Am o bancnota de doi dolari, pe care multa lume a crezut-o un fals. Cu ea am castigat foarte multe pariuri. O am de la o prietena foarte buna, si cand am vazut-o, am zis ca e ceva special. Este din 1976, este valabila, se poate plati oricand cu ea. O am de vreo zece ani si am mai vazut una o singura data, la un taximetrist in New York, dar n-a vrut sa mi-o dea.”

BIOGRAFIE

„Continentul negru”, pamantul natal

>  Un amanunt mai putin cunoscut din biografia tanarului deputat este locul nasterii: Lusaka, Zambia. „Parintii mei au lucrat in Zambia ca geologi. Mama nu a respectat legea comunista si nu a anuntat autoritatile comuniste cand a ramas gravida, pentru a nu fi imediat chemata in tara. Nu am apucat sa stau acolo decat doua luni, pentru ca, nefiind membri de partid,  parintii au fost rechemati in tara imediat dupa nasterea mea.”

> Boureanu nu a mai ajuns niciodata in Zambia. „Am avut o tentativa in ‘94, cand am plecat in Africa de Sud, dar nu e timpul pierdut.”

Sfatul lui Boureanu

Fii mereu tu insuti!

„Intotdeauna am zis ca nu poti sa te prefaci o viata, cand te dai ceea ce nu esti. In politica este importanta imaginea, echipa din spate, care te pregateste sa iesi in fata. Trebuie sa faci ceea ce simti, sa crezi in ideile pe care le promovezi.”

Fata nevazuta

„Rolul de parinte e cel mai greu job” > „Nu sunt atasat de obiecte, desi am lucruri care imi sunt utile. Telefonul este unul dintre ele. Este primul lucru pe care il ating cand ma trezesc si ultimul pe care pun mana cand ma culc.”

> Deputatul e pasionat de sport si evadeaza in mijlocul naturii ori de cate ori are ocazia pentru o partida de pescuit. „Schiez cand am ocazia, dar cel mai mult imi place sa merg pe munte, sa merg la pescuit, fie in Delta la copca, iar vara la pastrav.”

> Este incantat de evolutia fetitei sale, Ioana, care se intelege foarte bine cu Valentina: „Sunt doua prietene nemaipomenite. Nu-mi vine nici acum sa cred ca am o fetita de 7 ani. A inceput clasa intai. Pentru mine este o mare experienta. Au trecut foarte repede ultimii ani. Tot timpul am avut ceva de invatat: mergeam la inot, la patinaj. In general am incercat sa o tin departe de TV.”

> Boureanu crede ca rolul de parinte este „cel mai greu job al unui adult. Pana la urma, copilul este ca un burete. Absoarbe tot ceea ce vede in jurul lui si iti dai seama ca primii ani sunt cei mai importanti. Este greu sa fii un parinte responsabil.”

> Deputatul isi mai doreste un copil. Sau poate chiar mai multi: „Ne gandim. Suntem deschisi, cand vrea Dumnezeu o sa facem si copii. Ne dorim, ne-ar placea sa avem gemeni”.

Ne puteți urmări și pe Google News