Preşedintele UEFA, Michel Platini, a cerut, ieri, în cadrul unui discurs în Parlamentul European, schimbarea actualelor regulamente impuse sportului european și a lansat un apel pentru revenirea la moralitatea care stă la baza fotbalului, scrie International Herald Tribune.
Platini a condus Franţa spre primul său mare triumf fotbalistic, Campionatul European din 1984, marcând 9 din cele 14 goluri ale echipei sale. El a înscris de la 30 de metri, când atacanţii francezi ratau din faţa porţii.
Astăzi, Michel Platini încearcă să cucerească Europa prin intermediul cuvintelor. Ieri, francezul a susţinut poate cel mai bun discurs din viaţa sa, în faţa Parlamentului European de la Bruxelles. Câteva dintre cuvintele sale au fost urmate de aplauze instantanee, însă, este improbabil ca pledoaria sa, adresată politicienilor, în favoarea excluderii sportului din legislaţia europeană a muncii, să aibă o finalitate concretă.
Fotbalul, între moralitate și profituri
Platini este în al doilea an de mandat ca preşedinte al UEFA, organizaţia care reuneşte cele 53 de naţiuni fotbalistice din Europa. El recunoaşte că există două forme ale jocului - cea a egalităţii sociale între toţi tinerii europeni şi cea a elitelor, în care cluburile de renume mondial sunt antrenate într-o luptă acerbă pentru profituri financiare.
"Valorile pe care fotbalul le reprezintă sunt în pericol", a spus Platini. El a vorbit despre iniţiativa UEFA de a limita cheltuielile marilor cluburi, "acel procent" al elitei care domină spaţiul alocat fotbalului la televizor.
Michel Platini a vorbit de limitările pe care UEFA vrea să la impună salariilor şi valorii transferurilor, asemenea modelului nord-american. Platini a condamnat practicile unor cluburi, care se folosesc de "impresari necuraţi" pentru recrutarea tinerilor.
"Dacă plăteşti un copil să joace fotbal este la fel cum l-ai plăti să lucreze într-o fabrică în care se produc fotbalişti", a precizat Platini. "Dacă plăteşti părinţii acelui copil, pe care îl smulgi de lângă familiei, şi îl dezorientezi emoţional comiţi o infracţiune asemănătoare cu traficul de copii", a susţinut şeful UEFA. Contradicții legislative
Platini le-a reaminit legislatorilor europeni că libera mişcare a muncitorilor din Uniunea Europeană se aplică persoanelor de peste 16 ani, lege ce contrazice convenţia Naţiunilor Unite care defineşte sfârşitul copilăriei la vârsta de 18 ani.
Şi lumea lui Platini, domeniul supravegheat de UEFA, abundă de contradicţii. El s-a declarat împotriva cumpărării cluburilor de investitori străini şi a pus la îndoială moralitatea unui club care oferă peste 100 de milioane de euro pentru un jucător. Nu a nominalizat jucătorul, însă se ştie că şeicul din Abu Dhabi, care a cumpărat echipa engleză Manchester City, a oferit, luna trecută, peste 100 de milioane de euro pentru mijlocaşul brazilian al lui AC Milan, Kaka. Jucătorul a decis să nu schimbe cluburile.
Totuşi, puţini jucători rezistă tentaţiei, cum demonstrează şi transferul lui Platini, din 1982, la Juventus, cel mai bogat club de pe planetă la acea vreme. Pentru un jucător nu cotează numai banii, ci şi oportunitatea de a câştiga trofee.
"Fotbalul nu este o activitate economică"
Săptămâna viitoare, cea mai importantă competiţie organizată de UEFA - Liga Campionilor -, îşi reia programul competiţional, după pauza de iarnă. Din cele 16 echipe rămase în competiţie, 11 au fost incluse pe lista celor mai bogate 20 de cluburi din lume, publicată, săptămâna trecută, de compania Deloitte.
Cluburile care cumpără cei mai buni jucători ajung, invariabil, în fazele târzii ale competiţiilor europene şi primesc o parte mult mai mare din banii proveniţi din drepturile de televizare. Cercul vicios pare indestructibil deoarece cluburile bogate pot ameninţa cu desprinderea de UEFA şi cu formarea unei competiţii proprii.
Platini a spus că politicienii din Parlamentul European sunt influenţaţi de "tendinţa uşor perversă" de a nega unitatea piramidei fotbalistice cu ajutorul noţiunii false că fotbalul profesionist este o activitate economică la fel ca oricare alta.
"Refuzăm categoric să fim legaţi de modelul bazat pe ecuaţia falsă că sportul profesionist este doar o activitate economică", a precizat francezul. Fotbalul, a insitat Platini, este un serviciu financiar la fel de mult cât este o activitate agricolă şi este absurd să regelmentăm jocul pe baza legilor europene ale muncii.
După ce a vorbit timp de 90 de minute, Platini a concluzionat: "Dacă vrem ca fotbalul să nu îşi piardă sufletul şi să fie măcinat din interior trebuie să schimbăm radical o serie de comportamente şi reguli."