Planul antiimigraţie, domolit de opoziţia Spaniei

Planul antiimigraţie, domolit de opoziţia Spaniei

Franţa a prezentat ieri primul proiect de la preluarea preşedinţiei UE - un pact european antiimigraţie, uşor diluat în urma opoziţiei altor state membre, în frunte cu Spania.

Principala preocupare a miniştrilor europeni este acum felul în care controversatul plan va fi primit în restul lumii, în condiţiile în care mai multe state sud-americane au catalogat deja măsurile drept xenofobe. Pactul susţine o politică de imigraţie ce vizează atragerea de muncitori calificaţi, favorizând în acelaşi timp imigraţia pe perioadă determinată.

În ceea ce priveşte situaţia imigranţilor ilegal, Franţa cere plecarea voluntară a acestora din spaţiul UE sau expulzarea lor. Proiectul susţine şi semnarea de acorduri de reprimire a imigranţilor, ţările de provenienţă ale acestora urmând să întărească colaborarea cu blocul comunitar. În plus, textul stabileşte data de 1 ianuarie 2012 drept limita pentru introducerea sistemului de vize cu date biometrice, dată până la care ar urma să fie funcţională şi o bază de date referitoare la intrările şi ieşirile din spaţiul UE.

În faţa opoziţiei Madridului, Parisul a renunţat la introducerea obligativităţii unui contract de integrare pentru imigranţi, care ar fi fost obligaţi să înveţe limba şi cultura ţării-gazdă. Spania a reuşit să se opună cu succes şi unui amendament privind interzicerea regularizărilor masive a situaţiei imigranţilor, dar chestiunea rămâne încă un punct de discuţie pe agenda dezbaterilor.

Ne puteți urmări și pe Google News