Evenimentul Zilei > Actualitate > Victor Ponta e liniştit, plagiatul mai aşteaptă. Universitatea din Bucureşti, cocoşată de scandal
Victor Ponta e liniştit, plagiatul mai aşteaptă. Universitatea din Bucureşti, cocoşată de scandal

Victor Ponta e liniştit, plagiatul mai aşteaptă. Universitatea din Bucureşti, cocoşată de scandal

Cele două comisii care au analizat în ultimele două zile teza premierului au rezultate contradictorii.

UPDATE 15.50: Patru surse EVZ au confirmat că verdictul pe care îl va anunţa mâine Universitatea din Bucureşti va fi de plagiat. „Niciun profesor care vede lucrarea nu poate spune că nu e plagiat pentru că, automat, se descalifică. Eu am mai văzut teze cu pasaje copiate, dar niciuna nu era în halul acesta”, susţine una dintre surse, care a studiat lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta. „Iar dacă l-aş întâlni pe avocatul Mateuţ, cel care a spus că lucrarea nu e plagiat, i-aş spune să îi fie ruşine. Cu o astfel de decizie, el nu merită să fie profesor”, mai spune profesorul.
UPDATE 12.30: Verdictul Comisie de Etică din cadrul Universităţii din Bucureşti va fi anunţat mâine, la ora 12.00
Ieri, premierul a primit un raport privind corectitudinea tezei lui de doctorat din partea Consiliului Naţional de Etică (CNE), aflat în subordinea Ministerului Educaţiei.
Oficialii CNE ţin secret verdictul, dat după nouă ore de deliberări, şi spun că îl vor divulga doar după ce raportul primeşte avizul direcţiei juridice a Ministerului Educaţiei. Verdictul este însă simplu de intuit, dat fiind faptul că a fost dat pe baza unei analize făcute de o comisie din cadrul CNE, iar aceasta arată că lucrarea premierului nu reprezintă un plagiat.
Una albă, alta neagră
Pe de altă parte, Universitatea din Bucureşti va prezenta zilele acestea propriile rezultate ale unui raport întocmit de Comisia de Etică a instituţiei. Conform surselor EVZ, acesta arată clar că teza de doctorat a lui Victor Ponta conţine pagini întregi copiate din alte surse, care nu au fost menţionate.
Ieri, în Senatul Universităţii din Bucureşti a fost validat regulamentul de funcţionare a Comisiei de Etică, iar odată ce s-a făcut acest pas hotărârea luată de Comisie poate fi trimisă consilierului juridic al instituţiei pentru validare.
Vlad Nistor, preşedintele Senatului, a precizat ieri că lucrarea premierului nu a fost discutată în cadrul Senatului şi nici nu va fi, iar verdictul va fi asumat de Comisia de Etică.
În acest moment, singurul verdict oficial este cel dat de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, care arată că 85 de pagini din lucrare sunt copiate fără citarea sursei, ceea ce indică în mod clar un plagiat.

Universitatea din Bucureşti, "cocoşată" de doctoratul premierului

Scandalul plagiatului premierului Victor Ponta a trecut din mediul politic, unde a îzbucnit scânteia, în cel academic, iar instituţia cel mai puternic afectată este Universitatea din Bucureşti, acolo unde şi-a susţinut premierul doctoratul, avându-l drept coordonator pe Adrian Năstase.
În momentul acesta, comunitatea academică este cu ochii aţintiţi pe Comisia de Etică a Universităţii, cea care trebuie să decidă dacă lucrarea este sau nu un plagiat.
Munca cea mai dificilă a celor implicaţi în acest demers nu este să analizeze lucrarea, ci să pareze atacurile din exterior. În ultimele zile, în care problema a fost întoarsă în universitate pe toate părţile, s-au înregistrat şi cele mai multe presiuni, după cum susţin surse din instituţie.
Totuşi, conform surselor EVZ, s-a dat deja un verdict de plagiat, neconfirmat încă oficial, şi urmează să fie făcut public în cel mult două, trei zile.
"Este o luptă puternică acolo, care se dă între a spune adevărul sau a prezenta lucrurile nuanţat. Suntem foarte mulţi profesori care sperăm că rectorul nu se va teme de nimic şi îşi va asuma realitatea, aşa cum a fost stabilită de Comisia de Etică", spune un profesor universitar.
De altfel, atenţia este îndreptată acum asupra rectorului Mircea Dumitru, cu o reputaţie bună în mediul universitar şi neimplicat politic.
"Nu este genul de om care să facă jocuri urâte şi nu cred că va ceda. Faptul că el a decis ca universitatea să îşi asume acest demers, când putea foarte bine să nu o facă, este un semn că are coloană vertebrală", susţine un alt profesor.
Una dintre cele mai puternice presiuni asupra universităţii a venit chiar din partea ministrului Ecaterina Andronescu, cea care a spus că, în cazul unui verdict de plagiat, instituţia ar putea pierde şcoala doctorală.
O altă piedică pusă uni­versităţii a fost cea din partea Consiliului Naţional de Etică (CNE), aflat în subordinea Ministerului Educaţiei. CNE şi-a autoatribuit exclusivitate în ceea ce priveşte cazurile de plagiat în care sunt implicaţi demnitari, însă universitatea nu s-a lăsat intimidată şi a arătat că, la rândul ei, are astfel de atribuţiuni.
Sistemul centralizat complică lucrurile
Rectorul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Vasile Işan, a explicat pentru EVZ de ce situaţia de la Universitatea din Bucureşti este atât de apăsătoare pentru instituţie.
"Este o situaţie fără precedent în România, şi este cu atât mai dificilă cu cât e implicat şi Ministerul Educaţiei, pentru că acesta a emis diploma. Dacă nu ar fi existat această tradiţie etatistă, lucrurile ar fi fost cu mult mai simple", spune Işan.
El precizează că în cele mai multe ţări ale lumii diplomele de doctor sunt acordate direct de universitate, nu de minister şi prin Ordin de Ministru, aşa cum se întâmplă la noi. Excepţie fac Franţa, Italia, Spania, Portugalia.

De la Becali la doctoratul lui Ponta

În afară de analizele făcute la Universitatea din Bucureşti, teza de doctorat a premierului a fost studiată, la cerea Consiliului Naţional de Etică, şi de Gheorghiţă Mateuţ (foto), unul dintre cei mai buni avocaţi din România.
Recunoscut pentru felul în care ştie să speculeze chichiţele legislative şi să câştige procese folosindu-se de lacunele legii, Mateuţ i-a apărat în instanţă pe Gigi Becali, Omar Haysam, Dinu Patriciu. De asemenea, l-a apărat pe Cristian Mihai Vasile, inculpat în dosarul "Trofeul calităţii". În 2006, când Victor Ponta era avocat, l-a apărat, împreună cu Gheorghiţă Mateuţ, pe Ovidiu Tender.
Consiliul Naţional de Etică i-a cerut lui Mateuţ să se pronunţe în cazul plagiatului în calitate de profesor al Universităţii "Babeş Bolyai" din Cluj Napoca. Raportul lui, în care arată că Ponta nu a plagiat, ci că a omis să citeze sursele în subsolul paginii, stă la baza deciziei luată de Consiliul Naţional de Etică.
CITIŢI ŞI:

  • Ziua cea mare pentru Ponta. Universitatea amână verdictul, CNE a luat o decizie dar o ţine ascunsă
  • Plagiatul lui Ponta, 99% confirmat
  • Verdictul favorabil lui Ponta, dat de o comisie dubioasă care nu s-a întâlnit niciodată. Dovezile primelor minciuni
  • Comisie a Consiliului Naţional de etică: Ponta nu a plagiat, lucrarea are doar „deficienţe”
  • Victor Ponta: Voi demisiona dacă se dovedeşte că am plagiat
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: