Vrem să schimbăm procedurile de organizare a concursurilor pentru ocuparea de funcţii publice, care să fie o procedură transparentă, în jurul cărora să se facă publicitate, oricine vrea să candideze pentru o funcţie publică să ştie, să afle printr-o publicitate la care să aibă acces orice cetăţean. De asemenea, să cunoască foarte clar criteriile în baza cărora se decide cel care câştigă concursul, iar fazele concursului să fie publice, transparente, inclusiv la proba orală, dacă păstrăm proba orală, să se facă cu camere, cum este la examenul de bacalaureat. Adică oricând să existe nişte probe şi dacă un candidat este neîndreptăţit în mod evident, să poată să conteste rezultatul”, a spus Orban la B1 TV.

El a pledat pentru „depesedizarea administraţiei” şi angajarea oamenilor pe bază de competenţă şi concursuri transparente.

„Îi anunţ de pe acum pe toţi pesediştii care au funcţii de conducere în statul român că vor primi acelaşi răspuns, şi anume, să-şi facă bagajele, iar dacă au o urmă de demnitate, să-şi dea demisia. (…) Dacă nu-şi dau demisia, voi semna deciziile de eliberare din funcţie”, a afirmat Orban.

El a anunţat schimbarea conducerii ANAF şi demiterea lui Ion Ghizdeanu din funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

„Cu siguranţă vom schimba conducerea ANAF. Facem o evaluare, căutăm printr-un proces de selecţie riguros oameni competenţi, care să aibă un plan de îmbunătăţire a activităţii ANAF, de reformare şi de creştere a colectării şi vom lua deciziile imediat. Acum nu se pot face peste noapte toate lucrurile. (…) Astăzi l-am demis pe Ghizdeanu, marele semnatar de contracte pe FDI, fantomaticul Fond de Dezvoltare şi Investiţii inventat prin Ordonanţa 114”, a arătat premierul.

Orban a adăugat că vizează şi schimbarea prefecţilor şi a subprefecţilor PSD.