Cele mai mari două imperii financiare din lume se clatină după ce au consemnat rezultate financiare dezastruoase în ultimul trimestru al lui 2008.
Bank of America (BofA) şi Citigroup, băncile americane dominante, au postat pierderi uriaşe pe ultimul trimestru al anului trecut, de circa 17 miliarde de dolari, respectiv 8,3 miliarde, relevă agenţia de ştiri Reuters.
Majoritatea pierderilor grupului BofA, de 15,3 miliarde de dolari, au fost înregistrate de banca Merrill Lynch, pe care grupul a achiziţionat-o în septembrie anul trecut. Este pentru prima dată în ultimii 17 ani când Bank of America înregistrează pierderi. „Era probabil una dintre cele mai bune bănci, asta până au achiziţionat Merrill Lynch“, a de clarat şeful departamentului de investiţii al firmei Bell Rock Capital, Cassandra Toroian. Mai mulţi analişti cred că BofA a făcut o greşeală tactică gravă atunci când a preluat Merrill Lynch.
„Titanii“ se clatină
Bank of America, cel mai mare grup bancar din lume în acest moment, a anunţat aceste rezultate la puţin timp după ce guvernul american a injectat în instituţia financiară fonduri de sprijin în valoare de 20 de miliarde de dolari, în schimbul unui pachet de acţiuni. Grupul bancar a mai încasat, în octom brie, un ajutor de stat de 25 de miliarde de dolari, prin programul de salvare a sistemului financiar în valoare de 700 de miliarde de dolari, derulat de Trezoreria SUA.
Totodată, Citigroup, cândva cea mai mare bancă a lumii, a prezentat, după rezultatele financiare dezastruoase, un program amplu de restructurare. Compania a anunţat că se va împărţi în două unităţi operaţionale, după principiul „bancă bună/bancă rea“. Una, „cea bună“, se va concentra pe activităţi bancare generale, iar cealaltă, „cea rea“, pe brokeraj şi management de active. Prima divizie se va numi Citicorp şi va fi condusă de actualul director general al Citigroup, Vikram Pandit. Pentru cea de-a doua divizie, botezată Citi Holdings, încă se caută un manager. „Strategia bancă bună/bancă rea a funcţionat bine în trecut. (...) Este primul pas spre dezintegrarea unui imperiu“, a declarat pentru Reuters analistul Commerzbank, Peter Dixon. „Faptul că o asemenea bancă se împarte în două este un indiciu că era marilor instituţii financiare s-a terminat deocamdată“, a declarat un alt analist.
Asemeni BofA, şi Citigroup a beneficiat de ajutorul autorităţilor americane, pentru a nu se prăbuşi. Banca a pri mit în noiembrie 2008, de la guvernul federal, o infuzie directă de ca pital, care s-a ridicat la 27 de miliarde de dolari, după ce mai primise în prea labil alte 25 de miliarde de dolari prin programul de salvare a sistemului financiar, iniţiat de fostul preşedinte George W. Bush.
În condiţiile în care marile bănci încă postează pierderi uriaşe, analiştii spun că actuala criză financiară nu a ajuns încă la apogeu şi că publicările de rezultate dezastruoase nu se termină aici.