Petraeus, chemat să aducă stabilitatea în Afganistan

Petraeus, chemat să aducă stabilitatea în Afganistan

Casa Albă speră că generalul de 57 de ani, care îl va înlocui pe Stanley McChrystal la conducerea forţei internaţionale de pe frontul afgan, va repeta succesele strategice din Irak.

Decizia Casei Albe de a-l înlocui pe generalul Stanley McChrystal cu David Petraeus la conducerea trupelor internaţionale din Afganistan s-ar putea întoarce împotriva administraţiei Obama şi a eforturilor sale de reducere a numărului militarilor mobilizaţi pe frontul afgan, comentează presa americană.

Potrivit cotidianului "Washington Post", Petraeus, fostul şef al Comandamentului Central al armatei americane, nu a reuşit să convingă membrii Congresului, în cursul unei audieri săptămâna trecută, că prioritară rămâne retragerea unui contingent semnificativ de militari până la jumătatea anului viitor, aşa cum preşedintele Obama promitea într-un discurs în decembrie.

Combaterea insurgenţei este "o experienţă de tip carusel", motiva atunci generalul, "şi nu se pretează la un calendar strict". Petraeus i-a mai informat pe membrii Congresului că, în opinia sa, iulie 2011 va marca doar începutul teoretic al procesului de retragere a trupelor americane, nu şi plecarea efectivă a primului contingent.

Generalul nu s-a sfiit chiar să recunoască, spre surprinderea consilierilor de la Casa Albă, că ar putea chiar recomanda amânarea retragerii până după 2011, în funcţie de climatul politic şi de securitate din Afganistan.

"Am spus mereu că Afganistanul este o luptă mult mai grea", a adăugat generalul, artizanul pacificării Irakului în urmă cu trei ani prin sporirea numărului de militari. Republicanii par să-i suţină poziţia. "Nu putem spune inamicului când avem de gând să plecăm", a explicat senatorul John McCain.

Bilanţul victimelor în rândul forţelor americane şi ISAF înregistrat în cursul acestei luni - 79 de morţi - cel mai ridicat de la de butul ostilităţilor în 2001, confirmă viziunea generalului Petraeus despre situaţia de pe frontul afgan.

De ce Petraeus?

"Accept dezbaterile în echipa mea, dar nu voi tolera insubordonarea", şi-a argumentat Obama decizia de a accepta demisia generalului McChrystal după o serie de remarci inadecvate făcute într-un interviu acordat revistei "Rolling Stone".

Înlocuirea cu Petraeus i-a redus la tăcere pe cei care vedeau în înlăturarea lui McChrystal o dezbinare a eforturilor de pacificare a Afganistanului. În realitate, David Petraeus este cel care a conceput strategia anti-insurgentă pe care Stanley McChrystal o implementa pe teren.

Petraeus se mai distinge de predecesorul său la conducerea trupelor din Afganistan prin abilităţile sale politice, precum cele de bun negociator, care au jucat un rol covârşitor în eforturile sale de a-i aduce la numitor comun pe şiiţi şi sunniţii din Irak.

Un alt avantaj este relaţia strânsă pe care Petraeus o are cu mai mulţi oficiali de rang înalt din administraţia Obama - precum secretarul de stat Hillary Clinton şi Richard Holbrooke, emisarul special al Statelor Unite pentru Afganistan şi Pakistan - care nu împărtăşesc aceleaşi viziuni privind conflictul din regiune.

"Aceasta este o schimbare de personal, nu şi una de politică. Comportamentul, aşa cum reiese din interviu, nu este unul reprezentativ pentru un comandant militar. Subminează controlul civil al armatei şi erodează încrederea echipei.“, BARACK OBAMA, preşedintele Statelor Unite

Ne puteți urmări și pe Google News