Evenimentul Zilei > Actualitate > Peste 45% dintre români au rude şi prieteni plecaţi în străinătate
Peste 45% dintre români au rude şi prieteni plecaţi în străinătate

Peste 45% dintre români au rude şi prieteni plecaţi în străinătate

Aproape jumătate dintre români au rude, prieteni apropiaţi sau cunoştinţe plecate în străinătate pe perioade îndelungate, iar 25% dintre aceştia ţin săptămânal legătura cu aceştia, se arată într-un studiu GfK.

Mai mult, 12% dintre aceştia reiau contactul cu cei plecaţi în străinătate o dată la două săptămâni, 21% o dată pe lună, 16% mai rar de o dată pe lună şi numai 2% declară că nu mai ţin deloc legătura cu persoanele plecate în străinătate.
1 din 5 tineri vorbeşte zilnic cu rudele sau prietenii din străinătate
Totodată, rezultatele studiului arată că tinerii sub 24 de ani ţin legătura mai des cu cei plecaţi, unul din cinci vorbind cu aceştia zilnic. Puţini români obişnuiesc să telefoneze ei înşişi persoanelor cunoscute aflate în străinătate. În schimb, 45% contactează şi sunt contactaţi în egală măsură, iar jumătate dintre cei chestionaţi sunt de obicei contactaţi de cei plecaţi.
Locuitorii din mediul rural, oameni care provin din gospodării cu venituri mici sau oameni în vârstă, în special trecuţi de 60 de ani, sunt cei care aşteaptă să fie contactaţi de către cei aflaţi în străinătate.Tinerii între 25-39 de ani sunt cei care menţin dialogul cel mai des.
Telefonul mobil, legătura cu cei plecaţi în străinătate
Telefonul mobil este cel mai popular mod de a ţine legătura cu cei dragi, 81% dintre respondenţi spunând că folosesc acest mijloc de comunicare. Sunt folosite apoi, programele gratuite de telefonie prin internet (39%), telefonul fix (38%) şi comunicarea prin mesageria instantanee utilizată de 28% dintre respondenţi.
Telefonul mobil este folosit mai mult în mediul rural (86%) decât în urban (77%) pentru a ţine legătura cu cei plecaţi în străinătate, iar vârsta celor care îl folosesc este în general sub 60 de ani.
Cele mai puţin folosite moduri de comunicare sunt scrisorile (9%), cartelele cu credit (7%) şi programele plătite de telefonie prin internet (3%).
Jumătate dintre amatorii telefoniei fixe vorbesc cu cei plecaţi în afară o dată sau de mai multe ori pe săptămână.
În ceea ce priveşte celelalte mijloace importante de a ţine legătura cu apropiaţii aflaţi în străinătate, 76% dintre persoanele care utilizează e-mailuri/ mesagerie instantanee vorbesc frecvent cu cei din străinătate, iar 84% dintre persoanele care sună pe internet prin intermediul unor programe gratuite vorbesc frecvent cu cei plecaţi.
Studiul GfK Omnibus a fost realizat în luna august, pe un eşantion de 1.080 de respondenţi din mediul urban şi rural. 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: