Nominalizările au fost anunțate astăzi, de către actorii Ioana Blaj și Paul Ipate. După "Periferic", filmul lui Cristi Puiu, "Aurora", are cele mai multe nominalizări: 10. În top mai sunt și "Loverboy" (regia Cătălin Mitulescu), cu 9 nominalizări, "Din dragoste cu cele mai bune intenții" (8 nominalizări), "Bună, ce faci" (regia Alexandru Maftei) și "Dacă bobul nu moare" (regia Sinișa Dragin), ambele cu câte 5 nominalizări.
Astfel, la categoria Cel mai bun film, candidatele sunt: "Aurora", "Crulic – drumul spre dincolo" (r: Anca Damian), "Din dragoste cu cele mai bune intenții", "Loverboy" și "Periferic". În total, 14 lungmetraje românești concurează în diversele categorii. În unele dintre acestea există doar patru sau chiar trei nominalizați, fie pentru că juriul a decis să aleagă mai puține, fie pe baza unor criterii de performanță.
La categoriile pentru Cel mai bun actor în rol principal și Cea mai bună actriță în rol principal există doar câte trei nominalizați. Premiul Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol principal va reveni în 2012 unuia dintre protagoniștii filmelor "Din dragoste cu cele mai bune intenții" – Bogdan Dumitrache; "Aurora" – Cristi Puiu; sau "Principii de viață" – Vlad Ivanov.
Ada Condeescu, pentru rolul Veli din "Loverboy", Ana Ularu, pentru rolul Matildei din "Periferic" şi Nataşa Raab, pentru rolul Mamei din "Din dragoste cu cele mai bune intenţii" sunt actriţele pe care Juriul premiilor le-a nominalizat la Premiul pentru Cea mai bună actriţă într-un rol principal.
La Cel mai bun regizor, candidații sunt Cristi Puiu, Adrian Sitaru, Bogdan George Apetri și Cătălin Mitulescu.
Nominalizările au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit în acest an din 11 profesionişti ai domeniului: regizorul Florin Șerban, actrița Ozana Oancea (nominalizată la Premiul pentru Cea mai Bună Actriță Într-un Rol Principal la Gopo 2011), scenograful Cristian Niculescu (câștigător al Premiului pentru Cea mai Bună Scenografie la Gopo 2011), monteurul Dan Nanoveanu, distribuitorul Radu Nicolau, scriitoarea Ana Maria Sandu și criticii de film Andrei Gorzo, Ileana Bîrsan, Dana Duma, Andrei Rus și Codruța Crețulescu.