
Potrivit unui sondaj, realizat de o echipă de cercetători britanici, o porţie de kebab poate conţine şi 200 de mililitri de ulei, iar alte feluri de mâncare de tip fast food sunt aproape la fel de bogate în grăsime, anunţă thisislondon.co.uk.
Nutriţioniştii spun că persoanele care consumă săptămânal doar două porţii din aceste feluri de mâncare grasă prezintă riscul de a suferi un infarct în următorii 10 ani. Cercetătorii de la Hampshire County Council au testat conţinutul mai multor tipuri de mâncare fast food, printre care s-au numărat feluri chinezeşti, indiene, pizza, kebab şi peşte cu cartofi prăjiţi, şi au făcut nişte descoperiri îngrijorătoare. Denise Thomas, şeful departamentului de nutriţie şi dietetică din cadrul Portsmouth Hospitals Trust, a declarat că este şocată de rezultate. Multe dintre felurile de mâncare conţineau în numai o porţie toată cantitatea de grăsime zilnică recomandată. Kebabul conţine 111 grame de grăsime, de două ori cantitatea de grăsime zilnică recomandată. Dacă porţia de kebab cântăreşte 400 de grame, grăsimea conţinută este un sfert din aceasta. O cantitate de 111 grame de grăsime conţine 1.000 de calorii - echivalentul a 200 de mililitri de ulei, a explicat cercetătorul. Grăsimea este, în principal, saturată şi contribuie la creşterea nivelului de colesterol şi la îngroşarea arterelor. Dacă la dieta obişnuită se adaugă săptămânal două porţii de kebab, se creează condiţiile pentru apariţia bolii coronariene cardiace. Dacă la aceasta se adaugă factori precum dieta alimentară dezechilibrată, sedentarism şi vârstă înaintată, cresc riscurile de maladii cardiace şi infarct. Dacă se consumă multe fructe şi legume, riscurile acestea scad.
Sursa: Mediafax
(13:15)