Pentru prima oară rezidenţiatul se poate da şi în centrele universitare din ţară

Pentru prima oară rezidenţiatul se poate da şi în centrele universitare din ţară

Concursul de intrare în Rezidenţiat va fi organizat în data de 20 noiembrie şi, spre deosebire de anii trecuţi, se va desfăşura, descentralizat, în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii (MS).

În sesiunea din acest an, absolvenţii universităţilor de medicină şi farmacie vor putea concura pe 3.810 locuri şi posturi (2.998 locuri şi 812 posturi). Din totalul locurilor la rezidenţiat, 2.600 sunt pentru medicină, 290 pentru medicină dentară şi 108 pentru farmacie. Anul acesta se pune accent pe specialităţile deficitare

"Prin descentralizarea Rezidenţiatului urmărim eficientizarea pregătirii în concurs. În premieră, subiectele de examen vor fi proprii pentru fiecare universitate, dar bazate pe o tematică comună şi respectând o metodologie unică, în conformitate cu legislaţia în vigoare", a declarat Ladislau Ritli, ministrul Sănătăţii.

El a subliniat că anul acesta Ministerul Sănătăţii va pune accent pe pregătirea medicilor în specialităţile deficitare. Astfel, posturile scoase la concurs sunt, în principal, pentru medicina de urgenţă, ATI, neonatologie, oncologie, farmacie clinică, specialităţi unde nu există în prezent o acoperire suficientă cu personal calificat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înscrierile se fac până pe data de 7 octombrie Concursul se va desfăşura sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de patru ore. Înscrierile pentru rezidenţiat se vor face până la data de 7 octombrie, la direcţiile de sănătate publică sau la ministerele cu reţea proprie, după caz.

Ocuparea locurilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut pe fiecare centru universitar, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Pentru rezidenţiatul pe post clasificarea se face pe fiecare post.

Posturile scoase la concurs pentru care nu au fost candidaţi înscrişi sau posturile pentru care candidaţii nu au obţinut punctajul minim de promovare nu se vor putea alege de alţi candidaţi.

Bibligrafia pentru examen, on-line Ministerul Sănătăţii a publicat vineri în revista de specialitate 'Viaţa Medicală' şi pe site-ul www.rezidentiat.info toate amănuntele privind tematica de concurs, bibliografia aferentă, numărul locurilor şi posturilor, precum şi publicaţia de concurs.