Pensiile private au înregistrat profit, în an de criză

Pensiile private au înregistrat profit, în an de criză

Pensiile private obligatorii arată din ce în ce mai bine, după cum anunţă Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), asta după ce în primele 9 luni au înregistrat un randament considerabil.

În primele trei trimeste ale lui 2010, pensiile private obligatorii au înregistrat un câştig de 13,3%, în timp ce pe segmentul celor facultative randamentul a fost de 10,2%. Pentru comparaţie, rata medie a tuturor dobânzilor bancare la depozitele în lei, aferentă unei perioade de 9 luni, a fost de circa 6%, conform unor calcule pe baza datelor publicate de BNR. În acelasi timp, inflaţia estimată pentru primele 9 luni ale anului este de aproximativ 6%.

  • "În pofida recesiunii prelungite şi a condiţiilor nefavorabile de pe pieţele financiare, fondurile de pensii au continuat ăa investească prudent şi profitabil, consolidându-şi rezultatele pozitive de până în prezent", a declarat Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR.

Potrivit reprezentanţilor APAPR, randamentele înregistrate pe primele 9 luni din 2010 sunt cu atât mai atractive cu cât au fost realizate pe fundalul unei recesiuni economice prelungite, a tensiunilor de pe pieţele financiare interne şi internaţionale şi a unor presiuni inflaţioniste puternice (cauzate de majorarea TVA). Activele fondurilor de pensii de Pilon II au ajuns la circa 3,89 miliarde de lei, iar ale fondurilor de Pilon III la aproape 300 de milioane de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News