Evenimentul Zilei > Actualitate > Şeitan: Pensiile mai mari de 3.000 de lei ale militarilor, reduse
Şeitan: Pensiile mai mari de 3.000 de lei ale militarilor, reduse

Şeitan: Pensiile mai mari de 3.000 de lei ale militarilor, reduse

Pensiile mai mari de 3.000 de lei pe care le primesc fostele cadre militare vor fi reduse cu până la 69%, ca urmare a aplicării noii legi a pensiilor.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a infirmat informaţiile potrivit cărora toate pensiile fostelor cadre militare ar putea să scadă cu 19-69%, după aplicarea legii unice a pensiilor, chiar dacă aceste procente au fost făcute publice într-un document dat publicităţii de Ministerul Apărării, care a prezentat o simulare făcută de Ministerul Muncii.

Şeitan a spus că în simularea făcută nu au fost folosite toate datele care vor fi utilizate la recalcularea pensiilor cadrelor militare. De exemplu, la simulare nu s-a ţinut cont de toate documentele care atestau nivel de educaţie al unui cadru militar, deoarece documentele care atestau acest nivel au fost depuse ulterior la dosar.
„Pensiile militarilor care nu depăşesc 3.000 de lei vor creşte. Pensiile mai mari de 3.000 de lei vor scădea, dar nu se va ajunge la procentul de 69%”, a declarat Mihai Şeitan.

Două decenii pentru recalcularea pensiilor

Proiectul noii legi a pensiilor se află în dezbatere în parlament. Surse oficiale susţin că legea, chiar dacă va fi aprobată, nu va putea fi aplicată rapid, deoarece recalcularea pensiilor este un proces de durată, mai ales că foştii militari activi vor trebui să depună numeroase documente la dosar.

Legea unică a pensiilor ar trebui să conducă la reducerea cheltuielilor realizate în sistemul public. Nici măcar Ministerul Apărării nu poate estima suma care ar putea fi economisită prin recalcularea pensiilor militarilor, deoarece militarii nu au carte de muncă şi, prin urmare, nu există o bază de date privind drepturile băneşti plătite militarilor.

„Realizarea bazei de date pentru aproximativ 82.000 de pensionari presupune o perioadă de timp de peste 15-20 de ani, pentru consultarea statelor de plată aflate în arhivele militare din teritoriu”, se arată în comunicatul remis de Ministerul Apărării.

Potrivit documentului, puţin peste 1% dintre foştii militari au o pensie mai mare de 4.000 de lei, 765 primesc între 4.001 şi 5.000 de lei, iar 201 primesc o pensie de peste 5.000 de lei.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: