Evenimentul Zilei > Justitie > Pe urmele infractorilor, în doar zece minute
Pe urmele infractorilor, în doar zece minute

Pe urmele infractorilor, în doar zece minute

Poliţiştii români şi cei europeni vor avea acces la o bază de date completă, care le va permite să-i identifice în timp-record pe infractorii care călătoresc dintr-o ţară în alta.

Dacă până acum trebuiau să piardă şi câteva săptămâni pentru a obţine date despre un anume infractor sau despre o întreagă reţea, de acum, poliţiştii români pot restrânge căutările la câteva minute.

Biroul SIRENE (Supplementary Information Request at the National Entry), în traducere Solicitare de Informaţii Suplimentare la Intrarea în Naţional, inaugurat ieri, va fi complet funcţional odată cu data preconizată pentru aderarea la spaţiul Schengen, 27 martie 2011. În sediul din Palatul Parlamentului lucrează deja, 24 din 24, 37 de ofiţeri. Unii dintre ei au activat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Până când vor putea avea acces la bazele de date ale colegilor din Spaţiul Schengen, poliţiştii care lucrează aici adună informaţii despre infractori şi fac schimb de date, realizează şi coordonează activităţile de urmărire şi supraveghere transfrontalieră pe teritoriul Ungariei, Bulgariei sau României.

Costuri: 4.000.000 €

Datele despre infractori şi reţele au fost stocate în computere cu ajutorul consorţiului format din SDC (Software Development &Consulting), Omnilogic şi XOR, iar costurile s-au ridicat la aproximativ 4 milioane de euro din fonduri europene. "Colectarea bazelor de date naţionale a început la 1 septembrie, cele de la Strasbourg urmând a fi colectate din 1 noiembrie", a explicat Vasile Blaga, ministrul de interne.

Potrivit acestuia, Biroul SIRENE a fost una dintre condiţiile o bligatorii pentru aderarea la spaţiul Schengen în prima parte a anului viitor. Înfiinţarea acestuia, a mai spus Blaga, are drept scop prevenirea unor posibile "breşe" la adresa securităţii interne a statelor membre, în contextul în care frontierele interne dispar.

România va fi conectată la Sistemul de Informaţii Schengen (SIS) începând din noiembrie. În momentul de faţă, sistemul se află în perioada de pregătire şi testare cu statele membre şi cu sistemul central. Până atunci, Biroul SIRENE va fi evaluat de experţii Schengen, a căror vizită a fost amânată la cererea vecinilor bulgari.

Ministrul a mai precizat că pe agenda aderării la Spaţiul Schengen se află şi înfiinţarea Gărzii de Coastă Române, care va fi subordonată Poliţiei de Frontieră. Noua structură va primi pentru început trei nave din Turcia şi două din Israel şi va supraveghea judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Brăila.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: