Evenimentul Zilei > Politica > PDL se opune cercetării miniştrilor cu acordul Parlamentului
PDL se opune cercetării miniştrilor cu acordul Parlamentului

PDL se opune cercetării miniştrilor cu acordul Parlamentului

Preşedintele PD-L, Emil Boc, a declarat că formaţiunea pe care o conduce va ataca la Curtea Constituţională noua lege a răspunderii ministeriale.

Boc susţine că prin modificarea adusă acestei legi, miniştrii vor avea un statut privilegiat, deoarece ei nu pot fi anchetaţi penal, dacă au şi calitatea de parlamentari, decât după avizul camerei din care fac parte.

De asemenea, Boc a mai spus că PD-L va mai ataca la CCR şi proiectul de modificare a legii averilor, "prin care se diminuează forţa acestei legi şi modul de exercitare transparentă a controlului averilor demnitarilor".

"Vom ataca toate proiectele de legi care vizează lupta împotriva corupţiei şi care, prin ceea ce propun, diminuează eficienţa statului împotriva corupţiei. De asemenea, vom ataca toate proiecte de lege care afectează independenţa justiţiei", a completat Emil Boc. 

Curtea Constituţională a decis, în urmă cu o săptămână, că Ministerul Public va sesiza Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului care la data sesizării au şi calitatea de deputat sau senator.

Pe de altă parte, preşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida a declarat că decizia Curţii nu se aplică retroactiv. Astfel că, Adrian Năstase, Miron Mitrea, Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş pot fi cercetaţi fără avizul parlamentului, conform declaraţiilor acestuia.

Săptămâna trecută, deputaţii au adoptat, cu 188 voturi "pentru", 63 de voturi "împotrivă" şi 3 abţineri, proiectul de lege prin care prin care se poate declanşa începerea urmăririi penale împotriva miniştrilor care sunt parlamentari numai cu aprobarea Legislativului, deşi reprezentanţii PDL s-au opus.

Citiţi şi:

Adrian Năstase ţine cu dinţii de protecţia Parlamentului

(14:07)