Imediat după anunţarea exit-pollurilor, Emil Boc a decretat că dreapta a câştigat alegerile. Liberalii vor ca viitoarea guvernare să se concentreze în jurul PNL.
Cu PSD câştigător în exitpolluri, PDL pregăteşte terenul pentru negocierile cu PNL. Mai temperaţi însă, liberalii nu s-au grăbit să-şi anunţe vreo preferinţă, dându-i doar mandate lui Călin Popescu-Tăriceanu să negocieze postul de premier şi rămânerea PNL la guvernare.
Boc: învingătorul e dreapta
„Niciun partid n-a reuşit să obţină 50%+1, astfel încât să câştige alegerile şi să poată pretinde primul-ministru şi formarea guvernului. Dacă în această seară a câştigat cineva, acest învingător se numeşte dreapta din România“, a dat Boc propria interpretare diferenţei de mai bine de 5% dată de sondaje între PSD şi PDL.
Flancat de Stolojan zâmbind exersat şi de Videanu resemnat, Boc le-a întins practic mâna liberalilor peste rezultatele exitpollurilor invocând „obligaţia“ de a face „toate demersurile pentru ca politicile de dreapta să se regăsească în viitorul guvern“. „Am reuşit azi cel mai bun scor din istoria PDL“, s-a consolat Boc, mulţumindu-le susţinătorilor „pentru elan“ şi lui Stolojan „pentru că a rezistat“.
Cuvântul lui Băsescu contează
Deşi scorul de la ora 21.00 nu i-a luat prin surprindere, liderii PDL au avansat varianta refacerii Alianţei D.A. fără a avea însă gata o echipă de negociere cu liberalii sau semnale serioase din partea acestora. Democrat-liberalii au admis, printre altele, că mesajul lui Boc s-a vrut mai degrabă mobilizator, singura şansă reală de aliere cu PNL fiind oferta pe care o poate face Băsescu.
Varianta tatonărilor pentru refacerea Alianţei a fost însă încurajată de Stolojan. Cu argumentul că „votul oamenilor ne-a spus că dreapta a câştigat“, Stolojan a declarat PNL „primul partener“ pe care PDL îl ia în calcul.
Cu toate acestea, el pare că nu mai este candidatul cert al PDL pentru consultările cu Băsescu. Întrebat dacă acest statut rămâne valabil, Blaga a fost evaziv: „Preşedintele României va propune candidatul, nu partidele“. La rândul său, Stolojan s-a recunoscut în această postură doar cu jumătate de gură, lăsând să se înţeleagă însă că scorul slab nu a răcit relaţia partidului cu Băsescu. „N-am vorbit încă. Dar o să ne vedem, poate chiar mâine“, a spus el.
PNL se vinde scump
Dacă democrat-liberalii au făcut primul pas, PNL se gândeşte să se vândă scump. Călin Popescu- Tăriceanu a lăsat să se înţeleagă, în discursul ţinut imediat după anunţarea rezultatelor, că partidul său vrea să rămână la guvernare, fără a menţiona însă vreo preferinţă a liberalilor.
„Stă în puterea noastră să-i ajutăm pe români să-şi realizeze visele, investind în viitorul lor prin politici liberale de dreapta. Vreau ca România să meargă înainte şi nu să se întoarcă spre trecut“, a spus liderul PNL.
Mai mult, în cursul serii de ieri, susţin unii lideri, liberalii au primit telefoane atât de la PSD cât şi de la PDL pentru iniţierea de negocieri şi vor încerca să obţină cât mai mult din situaţia de partid care poate arbitra disputa. Apropiaţii lui Tăriceanu l-au convins pe acesta să pornească negocierile de la solicitarea postului de premier.
De altfel, Bogdan Olteanu a ţinut să precizeze că liberalii vor ca viitoarea guvernare să se concentreze în jurul PNL.
Cât priveşte o posibilă refacere a Alianţei, el a insistat că aceasta a încetat exact în ziua alegerilor de ieri. „Dacă există voinţă politică se va forma o majoritate din două partide parlamentare“, a mai spus el.
Elena Udrea a plâns în hohote
Dincolo de calcule şi negocieri, unii politicieni au fost afectaţi până la lacrimi de rezultate. Prima căreia i-au dat lacrimile: Elena Udrea. Blonda care de regulă împărţea zâmbete şi făcea poze în astfel de momente s-a strecurat prin mulţime la nici un minut după poza falsă de familie şi a ieşit din curte plângând de-a binelea, condusă la maşină de un consilier.
Vasile Blaga a intrat în sediu fără a spune „Bună seara“ şi a plecat val-vârtej dând de înţeles ca varianta de premier Stolojan e deja istorie. Iar Adriean Videanu s-a întrebat retoric: „De ce să ne felicite preşedintele Băsescu? Merităm felicitări?“.
"Niciun partid n-a reuşit să obţină 50%+1, astfel încât să câştige alegerile. Dacă în această seară a câştigat cineva, acest învingător se numeşte dreapta din România.", Emil Boc, preşedintele PDL
"Stă în puterea noastră să-i ajutăm pe români să-şi realizeze visele, investind în viitorul lor prin politici liberale de dreapta. Vreau ca România să nu se întoarcă spre trecut.", Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele PNL
SELECŢIE LA VOT
În parlament ar putea intra doar patru formaţiuni politice
Alianţa PSD+PC a obţinut cel mai mare scor la alegerile parlamentare, potrivit exit-pollului realizat de Insomar până la închiderea urnelor, la ora 21.00. PSD+PC a obţinut 35,7% din voturile pentru Camera Deputaţilor şi 36% pentru Senat. Pe locul al doilea s-a aflat PDL, cu 30,8% (Camera Deputaţilor), respectiv 31,7% (Senat).
PNL a fost cotat la 20,4% dintre sufragiile pentru alegerea deputaţilor şi 19,8% pentru senatori. A patra formaţiune politică ce a trecut pragul electoral este UDMR, cu 6,7% în ambele Camere.
Sub pragul electoral de 5% s-au situat partidele conduse de Corneliu Vadim Tudor şi Gigi Becali. După ce, din 1992, a intrat la fiecare alegeri în parlament, PRM are de această dată cele mai mari şanse să rateze următoarea legislatură, obţinând 3% (Camera Deputaţilor) şi 3,1% (Senat). (Andi Manciu)
STATISTICĂ
Absenteismul a câştigat primele uninominale
Dacă, în urmă cu 18 ani, la primele alegeri libere s-au prezentat la urne peste 85% dintre votanţi, la scrutinul de ieri numărul acestora s-a redus semnificativ.
Participarea scăzută la vot, faţă de 2004, a putut fi sesizată în urma estimărilor prezentate ieri de Biroul Electoral Central, pentru ora 21.00. Astfel, până la închiderea urnelor, 39% dintre români ajunseseră la vot, spre deosebire de 57% în 2004. O mobilizare mai mare a fost în mediul rural (44%), în timp ce alegătorii de la oraşe s-au dovedit dezinteresaţi de scrutin (35%).
Tendinţa a fost aceeaşi pe parcursul întregii zile. În cursul dimineţii, până la ora 10.00, s-au grăbit să voteze 4,87% dintre alegători, cei mai mulţi provenind din mediul rural (5,58%), în vreme ce în mediul urban prezenţa a fost de 4,36%. La scrutinul similar din 2004, la ora 11.00 procentul era de 10,7.
În topul prezenţei la vot s-a aflat judeţul Teleorman (52%), urmat de Vrancea (47%), Ilfov şi Giurgiu, fiecare cu câte 46%. La polul opus s-a aflat Bucureştiul - cu 30%, urmat de Timiş (31%) şi Covasna (33%). (Andi Manciu)
STATISTICĂ
Prezenţă redusă la urne în diaspora
Doar 21.400 de români din străină tate îşi exprimaseră votul până la ora 20.00 (ora României), cea mai mare prezenţă la urne fiind înregistrată la Chişinău, Castellon De la Plana şi Torino, potrivit datelor parţiale centralizate ieriseară de MAE. Cu două ore înainte de închiderea urnelor, statisticile arătau că aproximativ 5.000 de oameni votaseră în Spania şi aproape 4.000 în Italia, ţările cu cele mai puternice comunităţi de români. Prezenţa la urne a fost scăzută şi la Chişinău, unde, până la închiderea secţiilor, au votat în jur de 2.300 de cetăţeni români. (Adrian Cochino)
CITIŢI ŞI:
Ceartă între Iliescu şi Geoană din cauza PDL
La PSD au răsunat acordurile victoriei
Băsescu, pe aceeaşi voce cu PDL
În oraşul Pantelimon, un vot PDL a fost plătit cu 20 de lei
Geoană vrea „o schimbare din temelii“
Mitrea vrea 100% SENATUL EVZ: Natură moartă cu alegători
MIRCEA MARIAN: Bogdan Olteanu ar putea fi un PDL-ist de frunte